Opt familii din Ocne, în alertă de preevacuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt familii din Ocne,  în alertă de preevacuare
Opt familii din Ocne, în alertă de preevacuare

Saramura a intrat în grădinile oamenilor, dar aceştia refuză să plece la tabără

Prăbuşirile de teren în Câmpul I de sonde din Ocne s-au intensificat, ieri, fapt care a dus la creşterea nivelului de saramură în craterul format şi în lacul nou din zona caselor din Cosota. Nivelul saramurii în bazinul de retenţie a atins, cota de 267,21 metri, iar autorităţile au declanşat alerta de preevacuare pentru opt familii. „Am informat cele opt familii ale căror case vor fi inundate în momentul în care saramura ajunge la cota 269 de metri să îşi strângă bunurile şi să le mute la Spaţiul Comercial Buridava din oraş sau la Tabăra Ocniţa, deoarece există riscul să crească nivelul  saramurii în următoarele zile. În zonă, am amenajat şi un grajd pentru animale“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. Maria Andrei, localnică, povesteşte că vineri noaptea zgomotul produs de surpările de teren din Câmpul I s-au auzit din Cosota: „S-a produs o surpare puternică sus. Se auzea de aici cum cade pământul“.

În zonă, erau de ieri, 87 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu 20 de maşini, pregătiţi să ajute la evacuarea bunurilor şi animalelor din cele opt gospodării. Familiile ameninţate sunt: Ţarfulea, Chiripuş, Smărăndescu, Comănceanu, Bratu, Uţă, Fetele, Cismaru. 

„ Stau şi mă uit la saramură să văd cum creşte”

E vorba de 37 de persoane, care vor fi mutate la Tabăra Ocniţa. Deşi şi-au strâns o parte din bunuri oamenii nu pleacă încă din zonă. „Nu mai fac nimic. Stau şi mă uit la saramură să văd cum creşte“, spune, supărat, Ştefan Chiripuş. „Am strâns o parte din lucruri şi le mut mai pe deal pe terenul meu. Ne-au dat o cameră în tabără la opt persoane. Unde să stăm atâţia?“, se întreabă Nicolae Uţă. Saramura era ieri la un metru distanţă de temelia casei familiei Ţarfulea. „Cei care au construit barajul în zona locuită au fost nebuni. Trebuia să ne facă întâi case şi pe urmă să dea drumul la saramură peste noi. Nu se interesează nimeni de noi. Grădina e sub saramură. Am mutat coteţul de găini şi câinele că venea saramura peste ele“, spune Ionica Ţarfulea. Familiile în cauză au solicitat să fie despăgubite fie cu case, fie cu sume de bani. Pentru că nivelul saramurii a crescut foarte mult în craterul din Câmpul I autorităţile au săpat, ieri, un şanţ în zonă, adânc de 30 de metri. Şanţul va prelua saramura, deoarece există riscul ca ea să iasă din crater.

Statul a cheltuit 19 milioane de euro la Ocne

La Ocne a fost, ieri, prezent şi Sorin Copaescu, director general SC Conversmin SA. El a promis că, săptămâna viitoare va actualiza lista cu sumele alocate de Guvern pentru Ocnele Mari. „Facem tot posibilul să alocăm resursele necesare pentru construcţia caselor de la Căzăneşti şi acordarea despăgubirilor“, a declarat Sorin Copaescu. Directorul a mai precizat că din 2001 statul român a cheltuit în Câmpul I şi II de sonde cu închiderea minelor, despăgubirea oamenilor şi ecologizarea terenului undeva între 18-19 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite