Occidentul este blamat pentru corupţia din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările occidentale trebuie să-şi recunoască partea din responsabilitate pentru corupţia din Afganistan şi să recunoască ameliorările aduse de administraţia preşedintelui Karzai în acest domeniu, estimează ministrul afgan al finanţelor, Hazrat Omar Zakhilwal, într-un interviu acordat Reuters.

Înaltul demnitar afgan recunoaşte corupţia existentă în Afganistan, dar estimează că ţările occidentale - bazate pe considerente de politică internă - adoptă o poziţie mult prea dură faţă de Kabul de câteva luni şi deformează o situaţie care - potrivit lui - s-ar fi ameliorat de la începutul anului.

Occidentalii continuă să afirme că "guvernul este corupt, miniştrii sunt corupţi", ceea ce înseamnă că "orice am face noi împotriva corupţiei nu va fi niciodată recunoscut", afirmă Zakhilwal, dând exemplul propriului minister care a sporit bugetul statului cu 60 % în acest an prin măsuri împotriva fraudei fiscale şi a fraudei vamale.

"Deci, corupţia este în scădere. Afaceri importante au fost reglementate. Oameni au fost destituiţi, urmăriţi în justiţie. Este o reuşită. Dar când vezi declaraţiile, ai impresia că situaţia s-a înrăutăţit, în timp ce de fapt este invers: lucrurile se ameliorează", susţine ministrul, citat de Agerpres.

Dezvoltând un argument avansat de Hamid Karzai într-un interviu televizat cu câteva zile înainte, Zakhilwal a declarat că donatorii occidentali sunt în parte responsabili pentru corupţie, gestionând prost miliardele de dolari pe care le oferă ca ajutor Afganistanului. "Ceea ce le cerem donatorilor este să înceteze să facă din corupţie aceeaşi poveste politică într-un moment în care noi înşine facem progrese. Noi ştim că ea există şi îi cunoaştem cauzele. Unele cauze sunt inerente guvernării, însă altele sunt externe", a spus el.

"Doar o cincime din ajutorul extern trece pe la guvernul afgan, restul fiind distribuit de donatori înşişi. Or, totul este pus pe seama guvernului afgan, ca şi cum întreg ajutorul ar fi trecut prin mâinile guvernului şi ca şi cum guvernul l-ar fi gestionat prost. Ajutorul nu a fost prost utilizat de guvern. Ajutorul a fost prost utilizat de donatori", acuză ministrul afgan al finanţelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite