Băsescu: Obiectivul este ca Palestina şi Israelul să trăiască în pace şi securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Obiectivul este ca Palestina şi Israelul să trăiască în pace şi securitate
Băsescu: Obiectivul este ca Palestina şi Israelul să trăiască în pace şi securitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, înainte de a pleca la Autoritatea Naţională Palestiniană, că în cursul întâlnirii va pleda pentru continuarea procesului de pace din regiune, precizând că este preocupat în mod deosebit şi de întâlnirea cu românii care locuiesc în această zonă.

"Aş spune că vizita la Ramallah este o încheiere a unui ciclu de întâlniri pe care le-am avut cu liderii din Orientul Mijlociu, toate tratând în principal problematica securităţii în Orientul Mijlociu, problematică de interes major pentru România, având în vedere propria ei securitate. De asemenea, în zona Orientului Mijlociu România are interese economice deosebite şi nu în ultimul rând problematica legată de energie, şi problematica legată de românii care locuiesc în ţările din Orientul Mijlociu",a  explicat preşedintele Traian Băsescu,astăzi, la Areoportul Henri Coandă. 

Preşedintele a amintit că vizita pe care o face la Ramallah este precedată de întâlniri cu preşedinţii Egiptului, Irakului, Libanului, Israelului şi cu regele Iordaniei.

Şeful statului va susţine în această vizită poziţia exprimată şi cu ocazia întâlnirilor cu autorităţiledin Israel, continuarea procesului de pace, având în vedere evoluţiile politice din regiune. "Obiectivul care trebuie atins este-două state: Palestina şi Israel  în pace şi securitate, subiectul securităţii fiind extrem de important pentru Israel. Nimeni nu poate cere Israrelului să tolereze acte de terorism pe propriul teritoriu sau insecuritate la frontiere", a spus preşedintele.

Şeful statului a arătat căunul dintre subiectele de discuţie cu preşedintele şi cu premierul Autorităţii Palestiniene va fi terorismul, "având în vedere că zona Orientului Mijlociu este un furnizor de acte de terorism care se petrec chiar pe teritoriul statelor din regiune".

De asemenea, în această vizită se va semna un acord de cooperare între Ministerul de Externe român şi Ministerul de Externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene.

În programul vizitei se află şi o întâlnire cu românii care locuiesc pe teritoriul Autorităţii Palestiniene."Voi avea o întâlnire cu românii din Palestina, din acest punct de vedere v-aş aduce aminte dificultăţile majore pe care le-am avut la evacuarea românilor din Palestina cu ocazia evenimentelor militare care au avut loc în regiune, români care nu aveau nici măcar actele aduse la zi, de aceea acest lucru ne ocupă în mod deosebit", a precizat şeful statului.

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează duminică, o vizită oficială la Autoritatea Naţională Palestiniană, la invitaţia omologului său, preşedintele Mahmoud Abbas, urmând a se întâlni şi cu premierul Guvernului palestinian şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite