Oana Lungescu, noul purtător de cuvânt al NATO, era numită de Securitate "Lorena"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul purtător de cuvânt al Alianţei Nord Atlantice, Oana Lungescu, a fugit din România în 1985, sătulă de presiunea Securităţii.

Oana Lungescu a  fost contactată de către Securitate în aprilie 1983 pentru a deveni informator. Studentă la limbi străine, secţia engleză -spaniolă, Oana a fost invitată la o agenţie de turism sub pretextul unei slujbe de translator. Ulterior, şi-a dat seama că intervievatorul era un căpitan de la Securitate, potrivit unui articol scris de ea, în The Independent, despre dosarul pe care îl avea la Securitate.

Miza era un paşaport care să îi permită să călătorească în afară, dar şi medicamente pentru tatăl ei, aflat în faza terminală a unei boli de cancer. A refuzat însă, iar Securitatea a continuat monitorizarea ei.

Din dosarul care cuprinde două volume şi pe care l-a regăsit anul trecut în arhivele Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS), ea a aflat că primise şi un nume de cod - "Lorena", iar securiştii erau interesaţi de faptul că ea obişnuia să meargă la biblioteca British Council din Bucureşti pentru a împrumuta cărţi scrise de "autori suspecţi", precum T S Eliot, Iris Murdoch sau John Fowles. Pentru că, ocazional, făcea muncă de traducător sau de interpret şi-a făcut prieteni englezi, inclusiv un iubit, în vârstă de 23 de ani, considerat "suspect de spionaj" de către autorităţi, mai ales că ea nu anunţase poliţia despre legăturile ei, aşa cum cerea legea de atunci.

La jumătatea anului 1985, Oana Lungescu a reuşit să fugă din ţară pentru a se întâlni cu mama sa, care a rămas în Germania, după ce a plecat cu o viză turistică rară. În scurt tump, Oana Lungescu s-a alăturat Serviciului Român din Londra al BBC, însă urmărirea ei a continuat până în 1989.

De la reporter, Oana Lungescu a  ajuns redactor şef şi director adjunct al serviciului românesc al BBC. A realizat ample reportaje pentru BBC despre căderea comunismului, despre tranziţia României de la un sistem totalitar spre democraţie şi despre întreg procesul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană. Din 1997 a scris despre NATO şi Uniunea Europeană, realizând totodată şi reportaje din ţările comunitare.

Oana a beneficiat şi de o bursă Onassis , care i-a permis să plece în Chile şi Argentina pentru a vedea cum supravieţuiesc dictaturii societatea şi indivizii.

De luna viitoare, românca va prelua responsabilităţile lui James Appathurai la NATO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite