„Oana este o fire puternică, distantă şi foarte sensibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta dirigintă şi colegii de liceu vorbesc numai la superlativ despre românca răpită în Egipt. Toţi cei care o cunosc pe Oana Kalis aşteaptă cu sufletul la gură deznodământul răpirii.

Oana Kalis, românca de 33 de ani răpită în Egipt, este o fire puternică, distantă şi totodată foarte sensibilă. Aşa o descrie fosta ei dirigintă, profesoara de limba română Tudoriţa Beldie. Oana a absolvit Liceul de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi, în 1993. “Era ca o carte deschisă. Foarte sinceră şi o elevă de excepţie. Excela la fizică, chimie şi biologie. O fată foarte serioasă în muncă, cu o cultură generală vastă”, ne-a povestit Tudoriţa Beldie.

În ultimul an de liceu, Oana i-a mărturisit fostei diriginte că vrea să dea admitere la Facultatea de Medicină pentru a lucra cu mama ei, de meserie biolog la Institutul de Sănătate Publică din Iaşi. Aşa cum mai povesteşte profesoara Beldie, cea mai bună prietenă a Oanei era chiar mama ei, Sofia Constantiniu. „Se interesa mereu de fată. Era singurul lor copil şi o creşteau după cele mai bune principii. Era apropiată mult de mama ei”, mai susţine Tudoriţa Beldie.

Nu ştie să-şi ascundă sentimentele

Despre Oana, cea care i-a fost aproape toţi anii de liceu, mai spune că era o liceană foarte sinceră, care nu ştia să îşi ascundă sentimentele faţă de oameni.

“Avea un chip pe care se putea citi uşor când cineva nu-i plăcea”, îşi mai aminteşte Tudoriţa Beldie despre fosta elevă. Chiar Oana îi destăinuie dirigintei, într-un bilet scris înainte de absolvirea liceului, că nu îşi poate stăpâni emoţiile negative faţă de oameni.

 “Nu ştiu dacă mă înţeleg cu adevărat cu cineva din clasă. În ceea ce priveşte defectele şi calităţile mele, în privinţa primei categorii aş alege inconsecvenţa emoţională în ceea ce priveşte relaţiile umane, neputinţa de a-mi stăpâni reacţiile de respingere şi, de ce nu, infatuarea. În ceea ce priveşte a doua categorie, aş spune obiectivitatea”, a scris Oana Kalis în bilet.

O fire veselă

Drama prin care trece fosta sa elevă în aceste zile nu a oprit-o însă pe profesoara Tudoriţa Beldie să îşi aducă aminte de modul în care Oana se distra cu colegii.

“Într-o zi, i-am dus într-o clasă unde şi-au pus muzică şi au dansat. M-a amuzat că, la un moment dat, puseseră o melodie foarte puternică şi au închis luminile. Joacă de copii…”, povesteşte Tudoriţa Beldie.

„O colegă de nota 10“

Şi foştii colegi de liceu au numai cuvinte de laudă la adresa Oanei. „O colegă de nota 10. A învăţat foarte bine şi se comporta foarte frumos cu toţi.

Nu avea nimeni ce să-i reproşeze. Ştiu doar că a terminat Medicina. Aflu de la dumneavoastră că ea este românca răpită. Sper să se termine totul cu bine”, ne-a declarat Alina Forăscu, fostă colegă de clasă cu Oana Kalis.

Oana Kalis, în ochii fostei diriginte

Puncte tari

Foate inteligentă
Obiectivă
Hotărâtă
Curajoasă
Fire dinamică

Puncte slabe

Inconsecvenţa emoţională
Neputinţa de a-şi stăpâni reacţiile


image

Să o ajute Dumnezeu să iasă cu bine din această dramă. Dacă este împreună cu soţul, cred că va da dovadă de mult curaj, pentru că este o fire hotărâtă

image


Tudoriţa Beldie
Fosta dirigintă a Oanei Constantiniu

Bagajele a cinci ostatici au fost găsite la graniţa cu Sudanul

Cele 18 persoane răpite sunt în stare bună, iar forţele de securitate sudaneze şi egiptene le supraveghează de la distanţă, pentru a nu le pune viaţa în pericol. „Avem informaţii noi astăzi că ostaticii sunt toţi bine. Azi suntem 100% siguri că sunt bine“, a declarat un oficial din Ministerul de Externe sudanez, Ali Youssef Ahmed.

Serviciile egiptene de securitate ar fi găsit cinci valize cu haine şi obiecte personale care aparţin grupului de turişti răpiţi, conform agenţiei Adnkronos. Bagajele au fost găsite în timpul unor cercetări în zona deşertică, în apropiere de graniţa cu Sudanul, unde s-au descoperit urme ale turiştilor răpiţi.

Răpitorii vor negocieri cu guvernul german

Conform ultimelor informaţii, răpitorii ar fi cerut iniţial o răscumpărare de 60 de milioane de dolari, suma coborând ulterior sub zece milioane de dolari. Răpitorii şi-ar fi manifestat dorinţa de a negocia cu guvernul german.

”Egipteni, germani, italieni şi români cooperează strâns pentru eliberarea ostaticilor“, a declarat ambasadorul României în Egipt, Gheorghe Dumitru, citat de AFP. Reamintim că 11 turişti – cinci italieni, cinci germani şi o româncă –, precum şi însoţitorii lor au fost răpiţi vinerea trecută în sudul Egiptului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite