Oamenii au aşteptat ore în şir să se închine la moaşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au aşteptat ore în şir să se închine la moaşte
Oamenii au aşteptat ore în şir să se închine la moaşte

Sute de pelerini din judeţul Vâlcea şi din ţară au venit de aseară la Râmnic

La Catedrala Episcopală, sute de credincioşi au venit spre închinare şi binecuvântare, la moaştele Sfinţilor Cuvioşi Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa, ale sfântului Antonie de la Mănăstirea Iezer,  alături de cele ale Sfinţilor Mucenici Mercurie, Carp şi Teodor Stratilat.

Raclele cu moaştele celor trei sfinţi au fost aşezate pe aleea din faţa bisericii, oamenii făcând  cozi interminabile pentru a ajunge să atingă racla sau să  se închine la ele. „Am venit astăzi cu sufletul curat ca să mă închin la moaştele sfinţilor. Mi-am pus o dorinţă în gând şi atunci când voi săruta racla aceasta se va îndeplini. O să mă rog  pentru sănătate şi vremuri mai bune pentru nepoţii mei”, a spus Margareta Pârvu, o credincioasă în vârstă de 54 de ani din Râmnic.
Slujba din această dimineaţă a fost condusă de un sobor de preoţi în frunte cu PS Gherasim Cristea, Episcopul Eparhiei Râmnicului, alături de care a venit şi Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu. „Este o binecuvântarea de la Dumnezeu să putem participa la acestă slujbă. Pentru noi, cei de la ţară, este un lucru minunat că am putut să ne închinăm astăzi la moaştele sfinţilor aduşi aici şi că am avut prilejul să îl vedem pe mitropolitul Olteniei”, a spus Maria Cornea din localitatea Livezi.
Aseară, după lăsarea întunericului, sute de vâlceni au pornit în procesiune pe străzile oraşului cu icoana Sfântului Antim Ivireanul, protectorul Râmnicului. În faţa Alaiului, în straie bisericeşi, s-a aflat un băieţel care bătea continuu toaca. L-au urmat tineri de la Seminarul Teologic, care purtau făclii aprinse, crucea, după care preoţii care ţineau icoanele Sfântului Martir, precum şi înaltele feţe bisericeşti şi oficialităţi ale oraşului, de-o parte şi de alta fiind purtate steagurile României. Au urmat sute de credincioşi, unii având lumânări aprinse în mână. Alaiul a pornit de la Eparhia Râmnicului, apoi pe bulevardul Calea lui Traian, unde circulaţia a fost închisă pe un singur sens, pe lângă Prefectura Râmnicului, iar la Primăria Râmnicului a avut loc o slujbă oficiată de PS Gherasim, Episcop al Eparhiei Râmnicului, împreună cu alţi preoţi.

„Poate vom scăpa de criză“

Trecătorii s-au oprit pe străzi, comentând laudativ iniţiativa procesiunii. „Poate vom scăpa de criză, că prea auzim că nu mai merge nimic, că se închid fabricile, că se scumpesc toate”, a spus Maria Georgescu (72 ani), din Râmnicu Vâlcea. După încheierea ceremoniei, alaiul s-a reîntors la Eparhia Râmnicului, unde s-a ţinut o slujbă în cinstea Sfântului Antim Ivireanul, precum şi un maslu pentru cei nepăstuiţi. Tot acolo, credincioşi din Râmnic, dar şi din afara oraşului, au venit să se închine la sfintele moaşte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite