O propunere aberantă: hipermarketurile, închise duminica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultima zi a săptămânii, marile magazine realizează 13%  din vânzări, adică 15 milioane de euro
În ultima zi a săptămânii, marile magazine realizează 13% din vânzări, adică 15 milioane de euro

Parlamentarii vor ca marile magazine să fie închise duminica pentru a încuraja vânzările din pieţe ale producătorilor autohtoni. Retailerii consideră propunerea ca fiind aberantă, însă deputaţii din Comisia pentru Agricultură spun că modelul este unul de succes în Germania şi Austria.

Deputatul independent Valeriu Steriu, fost PSD, iniţiatorul proiectului, a declarat, pentru „Adevărul" , că scopul acestuia este sprijinirea producătorilor autohtoni de legume şi fructe. De asemenea, Steriu a spus că este convins că proiectul va fi adoptat şi că din toamnă va intra în vigoare. „Nu trebuie decât să transpunem legislaţia din Germania şi din Austria, unde şi acolo marile magazine sunt închise", a punctat Steriu.

Parlamentarii propun ca supermarketurile să fie închise duminica/ Cum comentaţi?

Reprezentanţii legumicultorilor acuză: „Mafia ţigănească din pieţe va fi cea favorizată!"

Retailerii protestează

Reprezentanţii hipermarketurilor spun că orarul de funcţionare al oricărui magazin trebuie să fie rezultatul exclusiv al deciziei conducerii acestuia, cu respectarea normelor legale în vigoare.

„Intervenţia statului în acest mod abuziv frizează absurdul, încercând să creeze un avantaj concurenţial neloial fără a avea vreun moment intenţia să îmbunătăţească serviciile prestate populaţiei, ci doar împiedicarea desfăşurării activităţii unor comercianţi apreciaţi de public.Statisticile arată că 13-20%, adică 15 milioane de euro, din vânzările totale din comerţul modern în decursul unei săptămâni se realizează duminica", a declarat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.

O altă problemă este faptul că pieţele se închid la ora 15.00 duminica, iar românii nu au o altă alternativă pentru a-şi face cumpărăturile. Totodată, Alexandru Vlad, director executiv la Selgross România, spune că şi producătorii agricoli vor avea de suferit în urma proiectului, deoarece şi ei furnizează o mare parte din producţie către marile lanţuri de retail.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite