O navă spaţială NASA va ajunge mai aproape de Soare decât oricare altă navă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A zbura aproape de Soare este o misiune suicidară, însă oamenii de ştiinţă vor să descopere cum este încălzită atmosfera Soarelui.

De ce atmosfera Soarelui este de aproape 200 de ori mai fierbinte decât suprafaţa vizibilă este un mister de multă vreme. Noua navă spaţială Solar Probe Plus are scopul de a găsi  răspunsuri la această întrebare.

Oamenii de ştiinţă şi inginerii din cadrul Laboratorului pentru Fizică Aplicată al Universităţii John Hopkins din Baltimore, care lucrează la dezvoltarea navetei  NASA, au de gând să o facă cât mai rezistentă. Cert este că nu va fi deloc uşor. Pentru inceput, sonda va trebui să reziste la temperaturi de până la aproximativ 2.600 de grade Fahrenheit. În plus, scutul său termic nu poate ablate sau evapora întrucât ar polua particulele şi măsurătorile pe care nava trebuie să le adune.

Ce ştim despre Soare (VIDEO)

Sonda va fi localizată într-o poziţie avantajoasă faţă de coroana solară, care va permite observarea procesului producerii vântului solar. Iar carcasa sondei, fabricată din compuşi de carbon, va trebui să înfrunte valurile de radiaţii şi praf cosmic, la niveluri neexperimentate până în prezent.

Nave spaţială trebuie să fie şi extrem de uşoară pentru a putea zbura.

Ai nevoie de viteză mare pentru a merge în sens contrar direcţiei de pe Pământ, a declarat Andy Dantzler, manager de proiect în cadrul Universităţii Johns Hopkins, pentru Discovery News.

La opt săptămâni de la lansare, Solar Probe Plus va ajunge la Soare. La apropierea de Soare, nava trebuie să reziste unei intensităţi de 500 de ori mai mare decat o navă care orbitează în jurul Pământului.

În cele din urmă, se va apropia la aproximativ 4 milioane de mile de acesta, de aproximativ opt ori mai aproape decât orice altă navă spaţială.

NASA este în proces de revizuire a unor propuneri de instrumente care ar putea fi incluse la construirea sondei.

Vrem să ştim ce anume accelerează plasma, a spus Dantzler. Ştim că are de-a face cu câmpurile magnetice, dar nu ştim cu exactitate modul în care se produce.

Solar Probe va fi o misiune extraordinară de a explora ceea ce este probabil ultima regiune a sistemului solar care urmează să fie vizitat de o navă spaţială, potrivit echipei de supraveghere NASA condusă de David McComas.

Informaţiile adunate de catre Solar Probe Plus ar putea avea anumite efecte practice, ajutând la îmbunătăţirea estimările privind eventuale furtuni solare şi anomalii magnetice care pot afecta sateliţi şi unde radio, precum şi reţelele electrice de pe Pământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite