O angajată de la Fukushima, expusă timp de trei luni la un nivel ridicat de radiaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat duminică că o a doua femeie care a lucrat în incinta centralei nucleare avariate de la Fukushima a fost expusă unor doze de radiaţie superioare limitei legale autorizate, relatează AFP.

Timp de trei luni, femeia, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care face parte din echipa medicală, a fost expusă la un nivel de radiaţie de 7,49 de milisievert, în contextul în care limita maximă autorizată pentru femei este de 5 milisievert pe o perioadă de trei luni.

Această limită este inferioară celei pentru bărbaţi, din cauza potenţialelor riscuri pentru copii, în caz de sarcină.

Purtătorul de cuvânt al TEPCO, Yoshinori Mori, a anunţat că angajata "nu are probleme de sănătate", urmând să fie examinată luni de către un medic.

Miercuri, TEPCO a anunţat că o primă femeie, care efectua sarcini logistice, a fost expusă unui nivel de radiaţie de 17,55 milisievert.

Ca toate cele aproximativ 20 de femei angajate pe această paltformă de către TEPCO, ea a părăsit locul la 23 martie, după 12 zile de la începutul accidentului nuclear.

Limita legală a radiaţiilor autorizată pentru bărbaţii care muncesc în domeniul nuclear, pe timp de criză, a fost ridicată la 250 de milisievert pe an, după accidentul nuclear de la Fukushima, faţă de 100, cât era anterior. O expunere anuală de peste 100 de milisievert creşte riscurile ulterioare de cancer, cu atât mai mult cu cât radioactivitatea "absorbită" se cumulează cu expunerile viitoare.

TEPCO apreciază că este nevoie de trei luni ca nivelul radiaţiilor să înceapă să scadă şi de alte trei până la şase luni suplimentare pentru reducerea scurgerilor radioactive la un nivel "foarte scăzut".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite