SUA pregatesc Astana pentru OSCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegatie de congresmeni americani s-a deplasat recent la Astana, aparent pentru a cere autoritatilor kazahe sa grabeasca reformele democratice, iar progresele sa fie vizibile începând înca din

O delegatie de congresmeni americani s-a deplasat recent la Astana, aparent pentru a cere autoritatilor kazahe sa grabeasca reformele democratice, iar progresele sa fie vizibile începând înca din acest an. Presedintele Nursultan Nazarbaiev a promis ca îsi va respecta angajamentele reformiste, dar pâna în 2010, când Kazahstanul va detine presedintia OSCE.

Este pentru prima data când o fosta republica sovietica se afla la cârma unei organizatii formate din 56 de state si a carei miza este democratia. Decizia a stârnit numeroase critici si a pus sub semnul întrebarii credibilitatea OSCE, ca organizatie regionala pentru securitate, cooperare si respectarea drepturilor omului.

Kazahstanul, condus de un fost secretar al PC din perioada URSS, este departe de a atinge standardele occidentale de democratie. Pentru Human Rights Watch, o asemenea hotarâre risca sa submineze principiile pe care le promoveaza OSCE.

Pentru oficialii organizatiei, aceasta este însa o provocare, dar si o oportunitate. Desi considerat cel mai prost candidat la aceasta functie, Kazahstanul este important pentru OSCE prin pozitia sa geografica, organizatia visând sa construiasca aici o zona de stabilitate, democratie si prosperitate.

Regimul de la Astana a convins OSCE prin reformele democratice începute. Însa, dincolo de bunele intentii ale autoritatilor, realitatea este însa alta. Puterea este concentrata în mâinile unui lider autoritar, ale familiei si ale prietenilor sai. Nazarbaiev, aflat la putere din 1989, a fost reales în functie anul trecut, când a fost votata si o lege ce îi permite sa candideze la presedintie de câte ori doreste.

Cât despre partidele de opozitie, acestea fie au fost desfiintate, fie nu au avut acces la media în timpul campaniei electorale. Presa si internetul sunt cenzurate, iar justitia este loiala presedintelui. Chiar OSCE, care a monitorizat alegerile parlamentare de anul trecut, a sustinut ca Astana a facut progrese, dar ca anumite standarde nu au fost înca îndeplinite.

Cu toate acestea, ambitiile lui Nazarbaev sunt mari: el promite cresterea bunastarii cetatenilor si modernizarea economiei, asa încât Kazahstanul sa ajunga un stat important pe scena internationala si un participant remarcabil pe pietele energetice internationale.

Cu o crestere economica de aproape 10% în ultimii cinci ani, Kazahstanul spera sa atinga un procent si mai mare în urmatorii ani. Iar pentru toate acestea, Astana conteaza pe importantele rezerve de petrol pe care le are.

În fata poporului, oficialii kazahi au spus ca preluarea presedintiei OSCE este o recunoastere a comunitatii internationale fata de progresele facute de tara lor. Chiar daca nu va reusi sa faca prea multe schimbari pe plan intern, Kazahstanul va conduce o organizatie regionala ce acopera un teritoriu cuprins între Vancouver si Vladivostock. Prin urmare, pe viitor putem vedea la presedintia OSCE si Republica Moldova sau Belarus.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite