ORAŞUL INTERLOPILOR Parchetul Judecătoriei Giurgiu în 2010: 832 de anchete finalizate au fost ascunse în sertare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această măsură vine după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis la data de 10 martie 2011 revocarea din funcţia de prim prim procuror al Parchetului Judecătoriei Giurgiu a magistratului Gheorghe Neagoe. Decizia a fost luată în baza unui raport realizat de Inspecţia Judiciară, realizat pe raza Parcahetului curţii de Apel Bucureşti.

Mii de dosare uitate în fişet

Inspectorii CSM au descoperit atunci la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu 832 dosare penale primite de la poliţişti cu propuneri, multe dintre propunerile făcute vizând întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată. O parte dina ceste dosare erau înregistrate încă din anul 2008, nerepartizate procurorilor până în luna octombrie 2010, măsura repartizării acestora fiind luată şi la intervenţia procurorilor inspectori.

Ulterior încheierii controlului, s-a constatat faptul că au mai existat un număr de 2433 dosare din anul 2009 (1751 finalizate în 2009 şi 682 finalizate în 2010), care au fost inventariate din dispoziţia prim procurorului de pe lângă Tribunalul Giurgiu şi repartizate procurorilor pentru soluţionare până la data de 24 noiembrie 2010.

„Verificarea dosarelor vechi a avut un caracter formal”

“Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu nu a dovedit în suficientă măsură calităţi de bun manager în planificarea şi organizarea activităţilor şi asumarea responsabilităţii. Nu a manifestat preocupare permanentă, pentru instrumentarea şi soluţionarea cu precădere a cauzelor mai vechi de un an de la sesizare şi şase luni de la începerea urmăririi penale, iar efectuarea verificărilor şi analizelor cauzelor vechi, a avut un caracter formal”, se arată în concluziile raportului CSM.

Nu s-a preocupat de anchete

Din verificările efectuate a rezultat că prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu nu a luat măsuri pentru organizarea eficientă a activităţii unităţii de parchet, prin folosirea judicioasă a resurselor umane, exercitarea controlului operativ curent şi printr-o implicare directă în îndeplinirea unor activităţi de execuţie.

Inspectorii au reţinut că în realizarea atribuţiilor de serviciu, prim procurorul nu a manifestat aptitudini manageriale, capacitate decizională şi organizatorică şi nici preocupare pentru soluţionarea cu operativitate şi într-un termen rezonabil a dosarelor.

Au dispărut făptuitorii!!!

Din examinarea dosarelor penale aflate în lucru la procurori sau aflate la poliţişti, sub supravegherea procurorilor, s-au desprins următoarele cauze care au determinat întârzierea soluţionării acestora:
lăsarea în nelucrare a unor cauze penale, sens în care exemplificăm : dosarele nr. ../P/2003 – s-a dispus câte o restituire în anii 2007, 2008, 2009 ; la data de 04.06.209 cauza a fost înaintată de organul de poliţie cu propunere de trimitere în judecată, după care nu a fost efectuat niciun act de cercetare, nr…./P/2007 – din noiembrie 2006 nu  a fost efectuat niciun act de cercetare ; …/P/  02.06.2010 – după primirea acestuia de la organul de poliţie nu  a fost efectuat niciun act de cercetare ; …/P/ - 08.06.2010 - după primirea acestuia de la organul de poliţie nu  a fost efectuat niciun act de cercetare ; …/P/ - 16.06.2010 ; la fel dosarele nr. …/P/2009, nr. …/P/2009, nr. …/P/2008;
- lipsa de ritmicitate : dosarele  nr…./P/11.03.2010 – în februarie 2acte de cercetare, în mai un act, apoi în iunie mai multe acte; nr. …/P/2009 ;
- dispariţia făptuitorilor şi lipsa datelor necesare identificării domiciliului sau reşedinţei acestora: dosarele nr…/P/07.01.2010,nr. …/P/2007, nr. …/P/2008, nr. ../P/2005, nr. ../P/2008 ; nr. …/P/2008 şi nr. …/P/2009.
- lipsa unor fonduri băneşti pentru plata unor expertize a dus la soluţionarea cu întârziere ori nesoluţionarea unor cauze penale.

Dosare prea vechi să fie soluţionate

„În vederea soluţionării dosarelor vechi, s-a condus evidenţa cauzelor disjunse, restituite, s-a verificat periodic situaţia poziţiilor neînchise din registre, raportându-se aceste date şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu. Cu toate acestea, nu s-au luat măsuri concrete pentru soluţionarea cu prioritate a dosarelor mai vechi”, a subliniat Inspecţia Judiciară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite