Afganistan: ONU va evacua temporar puţin peste 200 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganistan: ONU va evacua temporar puţin peste 200 de persoane
Afganistan: ONU va evacua temporar puţin peste 200 de persoane

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat vineri că evacuarea temporară din Afganistan a unor angajaţi străini ai ONU, decisă din motive de securitate, nu vizează decât puţin peste 200 de persoane, alţi angajaţi urmând să fie mutaţi în interiorul ţării, relatează AFP.

"Luăm măsuri imediate pentru a consolida securitatea pentru toţi angajaţii ONU din Afganistan, între care mutarea temporară a anumitor angajaţi expatriaţi", a declarat el, după ce a prezentat situaţia în Consiliul de Securitate.

"Majoritatea vor fi mutaţi în locuri mai sigure din Afganistan, în timp ce alţii - aproximativ 200 - vor fi transferaţi în alte posturi din regiune", a declarat secretarul general.

"Nu este vorba despre 600, aşa cum a scris o parte a presei", a subliniat el.

"Nici un angajat esenţial nu va fi transferat şi activitatea noastră umanitară şi cea referitoare la dezvoltare va continua ca şi înainte", a adăugat Ban.

Purtătorul de cuvânt al ONU la Kabul, Dan McNorton, anunţase joi că "circa 600 de angajaţi non-afgani (vor fi) mutaţi temporar", rămânând doar "personalul esenţial".

Declaraţia sa părea să indice că cei circa 600 de angajaţi vor părăsi ţara.

La 28 octombrie, trei kamikaze au atacat casa de oaspeţi a ONU din Bekhtar, în centrul Kabulului, unde locuiau numeroşi angajaţi ai ONU. Cinci angajaţi străini ai ONU au fost ucişi, precum şi doi poliţişti afgani. Atacatorii au murit de asemenea.

Talibanii au revendicat atacul, autorităţile acuzând de asemenea al-Qaida că ar fi impliciată.

Ban s-a deplasat luni la Kabul pentru a aduce un omagiu victimelor şi pentru a susţine personalul ONU, dând asigurări că acesta nu se va lăsa descurajat de actele de violenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite