Dumitru Prunariu, viitor director ONU pentru cosmos: "Sunt interese politice divergente"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Prunariu, viitor director ONU pentru cosmos: "Sunt interese politice divergente"
Dumitru Prunariu, viitor director ONU pentru cosmos: "Sunt interese politice divergente"

Primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiu, cosmonautul Dumitru Prunariu, a numit pentru "Adevărul" principalele provocări ale mandatului său la Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic. Prunariu a fost votat la şefia comitetului pentru un mandat de doi ani şi va prelua directoratul în 2010.

Dumitru Prunariu a fost ales la 4 martie 2009, pentru un mandat de doi ani, în fruntea comitetului ONU, ca reprezentant al grupului de ţări din Europa de Est. A câştigat "o competiţie destul de mare" în faţa unui profesor ceh de drept în domeniul spaţial.

"Sunt singurul român care este directorul acestui comitet", spune Prunariu.

El va deveni oficial directorul comitetului în iunie 2010. Unul dintre punctele de pe agenda comitetului ONU pe care Dumitru Prunariu îl va continua va fi "problema hazardelor naturale provocate de meteoriţi", dar va începe şi o nouă tematică: "schimbările climatice prin prisma tehnicii spaţiale".

Întrebat care consideră că este cea mai mare provocare a mandatului său, Prunariu a declarat:

"
Abilitatea oricărui chairman este de a aduce statele membre la un consens. Sunt interese politice divergente, sunt state mari care vor să îşi impună punctul de vedere, dar sunt şi state mai mici care vor să aibă un cuvânt de spus.

Pentru că la ONU deciziile se iau prin consens, nu prin vot majoritar, abilitatea de a negocia, de a reliefa pentru un stat avantajele sau dezavantajele pe care le va avea o eventuală decizie, toate acestea stau în sarcina directorului acestui comitet.

Multe lucruri să ştiţi că se rezolvă între şedinţe, atunci se iau deciziile, iar la comitet doar se concretizează discuţiile din pauze"

  • Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS) a fost creat în decembrie 1958. Secretariatul Comitetului este asigurat de Biroul ONU pentru afaceri Spaţiale, cu sediul permanent la Viena.
  • Între atribuţiile Biroului ONU se numără implementarea deciziilor Secretarului General al ONU şi ale COPUOS. Biroul asigură secretariatul comitetului şi celor două sub-comitete ale COPUOS: Subcomitetul Ştiinţific şi Tehnic şi Subcomitetul juridic.
  • Obiectivele Biroului sunt de a sprijini dezbaterile interguvernamentale din cadrul ONU, precum şi de a sprijini statele în dezvoltare în utilizarea paşnică a tehnologiile spaţiale.



 
EXCLUSIV AUDIO Prunariu: „Prefer să fiu arătat cu degetul pentru realizările profesionale”


Prunariu a zis că va promova cartografierea oceanelor, evaluarea daunelor provocate de cataclismele naturale şi descoperirea unor surse de apă în zone aride de pe glob.

Potrivit cosmonautului citat de Agerpress, în spaţiul extraterestru se produc şi accidente, care pot avea consecinţe deosebit de grave pentru pământeni sau pentru activităţile care se desfăşoară pe Terra, iar Comitetul ONU pentru spaţiul cosmic este acela care cercetează cine sunt vinovaţii şi caută soluţii pentru evitarea unor astfel de situaţii. "Aşa s-a întâmplat în anul 1968, când un satelit rusesc, care avea la bord 50 de kilograme de uraniu, s-a prăbuşit în Canada şi, cu toate că nu s-a produs o explozie, materialul radioactiv s-a împrăştiat pe o anumită rază din zonă", a exemplificat Prunariu.

Cosmonautul român a mai relatat că o altă situaţie delicată este stabilirea vinovăţiei unui stat în cazul producerii unor accidente în Cosmos, deoarece, componentele unei nave spaţiale sunt produse în diferite ţări, mai rare fiind cazurile în care o navă să fie construită integral de un singur stat. Din această cauză, în cazul unor accidente spaţiale, este dificil de dat un verdict cu privire la nominalizarea statului căruia îi aparţine vina.

"A fost cazul de pe 10 februarie 2009, când s-au ciocnit în Cosmos doi sateliţi, unul american cu unul rusesc. Cel american făcea parte dintr-o reţea de telecomunicaţii mobile, iar cel rusesc, dintr-o reţea de retransmisie a comunicaţiilor militare, care era abandonat în spaţiu şi nu mai putea fi controlat de la sol. Din ciocnire au rezultat circa o mie de deşeuri cosmice, care pot afecta activitatea altor staţii orbitale", a explicat Prunariu.

O altă problemă a spaţiului extraterestru o reprezintă deşeurile cosmice, care - potrivit astronautului - sunt de ordinul zecilor de mii. Şi nu în ultimul rând, Comitetul ONU este chemat să vegheze şi asupra unor eventuale lansări de "drepturi de proprietate" a unei părţi de Cosmos - spre exemplu, Luna - de către anumite supraputeri, Universul fiind un bun al tuturor. "Există Tratatul privind Explorarea Lunii, emis de ONU, în care se declară că Luna este un spaţiu internaţional şi nu poate fi explorat în scopuri militare", a spus Prunariu.

În ceea ce priveşte posibilitatea dezvoltării turismului spaţial, cosmonatul a declarat că acesta este de viitor, în măsura în care se dezvoltă vehicule de transport private.

"Turismul este, prin natura lui, o activitate care a devenit privată şi care se va dezvolta sub auspicii private. Sub auspicii guvernamentale, s-a efectuat, o scurtă perioadă, de câţiva ani. Sunt câţiva cosmonauţi care au plătit câte 20 de milioane de euro pentru a zbura în spaţiul cosmic, dar perturbarea activităţii ştiinţifice efectuate de profesionişti la bordul staţiei cosmice internaţionale, o grijă suplimentară pentru turistul care este antrenat doar ca să supravieţuiască în spaţiul cosmic şi să revină în condiţii de siguranţă spre Pământ, în afară de aceasta, ocuparea unui loc în plus în nava cosmică, loc care ar putea fi ocupat de un specialist, delegat al unui anumit stat pentru Spaţiul Cosmic, pune probleme în momentul de faţă", a precizat cosmonautul român.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite