Moldova: Poliţia încă mai aplică tortura, informează un comisar ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova: Poliţia încă mai aplică tortura, informează un comisar ONU
Moldova: Poliţia încă mai aplică tortura, informează un comisar ONU

Agenţii de poliţie moldoveni aplică tortura pentru a obţine mărturii, iar autorităţile moldovene nu iau suficiente măsuri de protecţie împotriva torturii, susţine raportorul special ONU Manfred Nowac, într-un raport oficial citat de site-ul Info-Prim Neo.

Lipsa de independenţă a judecătorilor, libertatea prea mare de acţiune a procurorilor, numărul insuficient al avocaţilor profesionişti, ameninţările poliţiei şi ale autorităţilor penitenciare facilitează ineficienţa mecanismelor de protecţie împotriva torturii în Republica Moldova, susţine raportorul special ONU.

"Reprezentanţii Guvernului au fost foarte cooperanţi şi au promis să aplice imediat recomandările, dar, din păcate, nu am remarcat schimbări după vizita anterioară. Mecanismul naţional de prevenire a torturii nu funcţionează mai bine decât funcţiona cu un an în urmă. Legea cu privire la acest mecanism este foarte ambiguă", precizează Nowak.

Potrivit oficialului ONU, evenimentele din 6, 7 şi 8 aprilie 2009 sunt un pas considerabil înapoi în domeniul respectării drepturilor omului în R.Moldova. "De aceea este important ca toate încălcările care au avut loc atunci să fie cercetate de organele competente, pentru reabilitarea şi compensarea prejudiciilor aduse victimelor şi pentru pedepsirea persoanelor vinovate", subliniază expertul ONU.

Întrebat unde se înregistrează cele mai frecvente cazuri de tortură în R.Moldova, raportorul special ONU a declarat că astfel de incidente au loc mai puţin în centrele de detenţie şi mai mult în secţiile de poliţie.

De altfel, Nowak a denunţat şi condiţiile grele din penitenciare şi din spitalele de psihiatrie, traficul de femei şi corupţia din sistemul de justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite