Oficialii de la Seul spun că tirurile nord-coreene încalcă rezoluţiile ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii de la Seul spun că tirurile nord-coreene încalcă rezoluţiile ONU
Oficialii de la Seul spun că tirurile nord-coreene încalcă rezoluţiile ONU

Testele cu rachete cu rază scurtă de acţiune efectuate luni de Republica Populară Democrată Coreeană, reprezintă o încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, a apreciat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe sud-coreean, solicitând încetarea acestor tiruri, informează AFP şi AP.

"Ultimele teste cu rachete ale Coreii de Nord încalcă rezoluţiile 1695, 1718 şi 1874 ale Consiliului de Securitate al ONU, care interzic orice activitate legată de rachetele balistice", a declarat purtătorul de cuvânt Moon Tae-young.

"Guvernul îi cere din nou Coreii de Nord să se conformeze rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a continuat oficialul de la Seul.

RPDC a testat luni cinci rachete cu rază scurtă de acţiune, pe coasta de est. Proiectilele, primele din luna iulie, sunt de tip KN-20 şi au o rază de acţiune de 120 kilometri, nota Yonhap.

Statul Major al armatei sud-coreene nu a comentat aceste teste, însă experţi militari citaţi de Yonhap au indicat că ele fac parte din seriile de exerciţii militare periodice, fără a exclude că Phenianul a intenţionat să facă o demonstraţie de forţă cu motivaţie politică.

Această situaţie intervine după declaraţiile RPDC, care şi-a manifestat disponibilitatea de a relua, condiţionat, negocierile în format de şase privind dezarmarea sa nucleară, care reunesc din 2003 cele două Corei, China, Japonia, Rusia, SUA, dar de la care Phenianul s-a retras în primăvara acestui an.

În ultimii ani, RPDC a efectuat numeroase testări de rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă, condamnate de către ONU. Până acum, însă, Seulul nu a calificat niciodată drept încălcare a rezoluţiilor ONU probele cu rachete cu rază scurtă de acţiune efectuate de către Phenian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite