Obama cheamă de la tribuna ONU la o "nouă eră de cooperare multilaterală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama cheamă de la tribuna ONU la o "nouă eră de cooperare multilaterală"
Obama cheamă de la tribuna ONU la o "nouă eră de cooperare multilaterală"

Preşedintele american Barack Obama a chemat miercuri, de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, la o "nouă eră de cooperare multilaterală", lansând un apel ţărilor lumii să îşi asume partea de responsabilitate alături de SUA pentru a răspunde provocărilor actuale ale planetei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"A sosit timpul ca lumea să se mişte într-o nouă direcţie. Trebuie să deschidem o nouă eră de cooperare multilaterală, bazată pe interes şi respect reciproc", a declarat Obama, în primul său discurs în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

"Discursuri izolate nu ne vor rezolva problemele. Iar în 2009, mai mult decât în oricare alt moment din istoria omenirii, interesele naţiunilor şi ale popoarelor sunt comune", a continuat liderul american, aplaudat la sosirea sa la tribuna ONU.

Într-o lungă pledoarie, el a trecut în revistă toate deciziile luate de la preluarea mandatului prezidenţial, printre care interzicerea torturii, angajamentul faţă de pacea în Orientul Mijlociu, retragerea trupelor combatante din Irak.

"Cei care obişnuiau să critice aspru America pentru că acţiona singură în lume nu pot acum să stea deoparte şi să aştepta ca America să rezolve singură toate problemele lumii", a adăugat Obama.

"Este de acum timpul ca fiecare dintre noi să îşi asume partea de responsabilitate în răspunsul global la provocările mondiale", a subliniat preşedinte american de la tribuna ONU

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite