Medvedev vizitează Elveţia pentru a găsi susţinere înainte de Adunarea ONU şi summitul G20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a sosit luni în Elveţia pentru prima vizită efectuată de un preşedinte rus în această ţară, salutând de la sosire susţinerea acordată de Berna proiectului său de securitate în Europa, relatează AFP.

Medvedev, pentru care Elveţia este prima etapă a periplului ce îl va duce săptămâna aceasta la Adunarea generală a ONU şi la summitul G20 din SUA, se va întâlni cu preşedintele elveţian Hans-Rudolf Merz, precum şi cu ceilalţi şase miniştri ai guvernului elveţian.

Înainte de întâlnire, el a salutat susţinerea acordată de Elveţia proiectului său de reformă în securitatea europeană. "Apreciem că partenerii noştri elveţieni au evaluat pozitiv ideea noastră de elaborare a unui acord de securitate european", a subliniat Medvedev.

Iritată de NATO, Rusia apără ideea unui nou "pact regional" în Europa. Oferta nu a fost respinsă de UE, dar ea face sceptici mulţi experţi.

Europa trebuie să accepte mâna întinsă de Rusia şi să discute despre securitatea comună în Europa, a declarat vineri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în timp ce secretarul general al NATO a propus un nou punct de plecare în relaţiile cu Rusia.

Decis să-şi apere proiectul, Medvedev a spus că tema "securităţii în sens larg" va fi în centrul discuţiilor cu Merz.

Cei doi lideri "nu vor vorbi numai despre controlul dezarmării, despre prevenirea şi rezolvarea conflictelor regionale, dar şi despre securitatea financiară şi economică", subiect de actualitate în contextul summitului G20 ce va începe joi, a spus preşedintele rus.

Chestiunea Caucazului va fi de asemenea discutată, precum şi "mandatul puterii protectoare" încredinţat Elveţiei, care este mediator între Rusia şi Georgia, a declarat Merz. Elveţia reprezintă interesele Moscovei şi Tbilisi-ului în cele două capitale.

Global, această primă vizită a unui preşedinte rus în Elveţia urmăreşte continuarea cooperării în toate direcţiile şi consolidarea relaţiilor prin semnarea de acorduri, a mai spus Medvedev.

Preşedinţia elveţiană a calificat vizita drept "un moment important, ce subliniază calitatea relaţiilor bilaterale şi va contribui la dezvoltarea lor".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite