Sarkozy aţipeşte înaintea discursului de la Adunarea Generală a ONU din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarkozy aţipeşte înaintea discursului de la Adunarea Generală a ONU din New York
Sarkozy aţipeşte înaintea discursului de la Adunarea Generală a ONU din New York

În cadrul celei de-a 64-a sesiuni a Adunării Generale a ONU organizată la New York, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a fost surprins moţăind pe scaun chiar înainte de a-şi susţine discursul. În cuvântarea sa, preşedintele Sarkozy i-a condamnat pe cei care continuă să se îmbogăţească indecent de mult, după ce conduc lumea spre marginea prăpastiei şi a propus o analiză amănunţită a sistemului financiar mondial.

Vorbindu-le liderilor mondiali prezenţi la summit, preşedintele francez a spus că "ameninţările celei mai mari crize nu au trecut încă, din contră, sunt undeva în viiitor".

Discursul lui a venit înaintea summit-ului G20 al celor 20 cele mai bogate naţiuni, care se desfăşoară joi şi vineri la Pittsburg, Pennsylvania.

"Cu toţii avem o responsabilitate istorică. Suntem cu toţii în mojlocul unei crize financiare fără precedent", a spus el. "Suntem în pragul unui dezastru ecologic la nivel mondial. Trebuie să inventăm urgent o nouă lume, unde greşelile de ieri nu vor mai fi posibile, şi aceasta este responsabilitatea noastră acum". 

"Noi suntem cei în care îşi pun încrederea milioane de bărbaţi şi femei care şi-au pierdut locurile de muncă şi economiile, dar şi miliardele de oameni care suferă de malnutriţie, milioanele de oameni care nu au acces la apă, energie electrică, educaţie, sistem de sănătate sau cei care se tem pentru viitorul lor şi al copiiilor lor".

"Acestor oameni trebuie să le redăm speranţa", a spus Sarkozy. De asemenea, Sarkozy a adăugat că lumea are nevoie de o guvernare globală pentru politică, economie şi mediu. 

Grupul G20 include atât naţiunile prezente la G-8, dar şi alte  puteri economice mondiale ca India, China şi Brazilia.

De asemenea, Sarkozy a refuzat dominaţia unei singure monede, a dolarului american: "Nu putem avea un sistem bazat pe o singură monedă în lume care a devenit multipolară economic şi politic"

"Trebuie să eliminăm refugiile de taxe. Ele ascund bani care provin din fraudă şi speculaţie", a adăugat preşedintele Franţei.

Sarkozy s-a mai plictisit şi la alte summit-uri, dar atunci şi-a găsit alinarea în băutură, prezentându-se beat într-o conferinţă de presă de la G8, în iunie 2007.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite