Credibilitatea ONU, grav afectată în contextul alegerilor din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credibilitatea ONU, grav afectată în contextul alegerilor din Afganistan
Credibilitatea ONU, grav afectată în contextul alegerilor din Afganistan

Acuzaţiile de partizanat care planează asupra trimisului special al ONU în Afganistan după recentul scrutin prezidenţial din această ţară au afectat credibilitatea ONU.

Fostul ministru afgan de externe apreciază că apar "întrebări grave" privind rolul jucat de şeful ONU în Afganistan, Kai Eide, în timpul scrutinului de la 20 august, marcat de numeroase acuzaţii de fraudă în favoarea preşedintelui la final de mandat, Hamid Karzai.

Fostul adjunct al lui Kai Eide, americanul Peter Galbraith, a declarat în cursul acestei săptămâni, după ce a fost eliberat din funcţie, că şeful său a refuzat să divulge informaţii privind fraude electorale "foarte vaste" chiar şi ambasadorilor străini de la Kabul.

Acţiunile lui Kai Eide par să dovedească faptul că îl susţine pe Hamid Karzai, a subliniat Abdullah Abdullah în cadrul unei conferinţe de presă.

Deşi nu a cerut demisia lui Eide sau sancţionarea acestuia, principalul contracandidat al lui Karzai susţine că şi-a pus întrebarea de ce nu s-a declanşat o anchetă în cadrul ONU.

"În condiţii normale, afirmaţii şi acuzaţii de acest tip împotriva unui înalt reprezentant al ONU antrenează o anchetă internă. Nu este cazul şi acum", a declarat el.

"În ceea ce mă priveşte, nu mai există nicio îndoială în sufletul meu că aceste acuzaţii afectează grav credibilitatea ONU în Afganistan. Rolul ONU a fost mereu respectat de majoritatea părţilor - şi aici nu-i includ pe talibani - în această ţară. Dar, în acest moment, o asemenea atitudine de patizanat nu este acceptabilă", a adăugat el.

Conform rezultatelor preliminare ale scrutinului prezidenţial, Hamid Karzai este în frunte cu 55% din voturi, fiind urmat de Abdullah Abdullah, cu 28% din opţiunile electoratului. Rezultatele definitive nu vor fi anunţate decât după finalizarea numeroaselor anchete asupra acuzaţiilor de fraudare a alegerilor.

Dacă anchetele vor duce la anularea unui mare număr de voturi, Hamid Karzai ar putea să ajungă sub pragul de 50% şi să fie nevoit să participe la un al doilea tur de scrutin împotriva lui Abdullah Abdullah, ceea ce acesta a solicitat încă de la început, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite