Marea Britanie, decepţionată de vetoul rus împotriva prelungirii misiunii ONU în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a calificat astăzi drept "profund decepţionantă" decizia Rusiei de a se folosi de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca prelungirea mandatului Misiunii ONU în Georgia (MONUG) şi a provoca astfel încetarea activităţii observatorilor, relatează AFP.

"Decizia Rusiei de a se opune cu drept de veto la un nou mandat al misiunii Naţiunilor Unite în Georgia este profund decepţionantă", a precizat într-un comunicat ministrul britanic de externe, David Miliband.

Potrivit acestuia, comunitatea internaţională a făcut "un efort considerabil" pentru a ajunge la un acord asupra unei rezoluţii ONU care să fie acceptabilă pentru toate părţile implicate, "dar Rusia a folosit prezenţa sa în Consiliul de Securitate pentru a-şi urmări propriile interese".

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin s-a folosit ieri seară de dreptul său de veto pentru respingerea unui proiect de rezoluţie propus de occidentali, care solicita prelungirea cu 15 zile a misiunii MONUG.

Creată în august 1993, MONUG a fost însărcinată în principal cu supervizarea armistiţiului instaurat între separatiştii abhazi şi forţele guvernamentale georgiene.

Ca urmare a folosirii dreptului de veto de către Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, activitatea MONUG va înceta la miezul nopţii, ora New York-ului (04.00 GMT marţi).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite