Obama, vedetă la Adunărea generală a ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama, vedetă la Adunărea generală a ONU
Obama, vedetă la Adunărea generală a ONU

Preşedintele american Barack Obama îşi face săptămâna aceasta marele debut în faţa Adunării generale a ONU. El va participa la trei zile de dezbateri pe tema climei, combaterii proliferării nucleare, Orientul Mijlociu sau Iran, informează AFP.

Aproximativ 120 de şefi de state sau de guverne sunt aşteptaţi la New York, însă principala atracţie se pare că va fi chiar liderul de la Casa Albă.

Barack Obama îşi va începe activitatea mâine cu un summit despre climă. SUA sunt criticate de europeni pentru ritmul lent în care Congresul lor acţionează, în timp ce ţările în curs de dezvoltare presează SUA să se implice pentru a le ajuta să combată încălzirea climatică.

Cu mai puţin de trei luni până la conferinţa crucială de la Copenhaga, mulţi oficiali nu-şi ascund pesimismul, vorbind despre dezacorduri persistente între naţiunile dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare pe tema reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a implica mai mult liderii în negocieri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a invitat la summit pentru a încerca să dea un nou elan politic procesului.

Mâine, Obama se va întâlni şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, pe fondul scepticismului legat de şansele unei relansări rapide a negocierilor de pace. Acest summit riscă să fie doar unul simbolic, după eşecul ultimei misiuni a trimisului special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell.

Primul discurs pe care-l va susţine Barack Obama de la tribuna Adunării este programat miercuri. El va "salute calităţile multilateralismului" şi să-şi reafirme dorinţa de a dialoga şi cu ţările ostile, ca Iranul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite