OMS: O nouă tulpină de E.Coli în Europa, contagioasă şi toxică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi o nouă tulpină de E.Coli în Europa.

Potrivit OMS, infecţia poate produce complicaţii letale. Noua tulpină e contagioasă şi toxică.

Harta virus

Testele genetice preliminare arată că tulpina reprezintă o mutaţie provenind din două tipuri diferite de bacterii E.coli şi conţine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare şi pare atât de periculoasă. "Aceasta este o tulpină unică ce nu a mai fost izolată la pacienţi până acum", a declarat un expert din OMS, precizând că prezintă "diferite caracteristici care o fac mai virulentă" şi îi permit să fabrice o cantitate mai mare de toxine, potrivit AlJazeera.

image

Infecţia a omorât până acum 17 oameni în Europa (16 germani şi un suedez) şi sunt 1.500 de cazuri de îmbolnăvire.

Situaţia din România

În România nu s-a înregistrat până acum niciun caz de îmbolnăvire cu E.Coli. Potrivit autorităţilor naţionale, românii trebuie să se spele foarte bine pe mâini când mănâncă fructe şi legume.

"Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm! De aceea, reamintim că, mai ales în această perioadă când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boală", a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Creţan.

image

UE se confruntă cu o "criză gravă" şi se străduieşte să identifice rapid posibila cauză a epidemiei, afirmă comisarul european pentru Sănătate. Iniţial, s-a crezut că epidemia de E.coli a fost provocată de castraveţi bio importaţi din Spania, dar testele au contrazis aceste acuzaţii. Formele agresive de E.coli pot provoca deficienţe renale sau chiar probleme ale sistemului nervos central. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor a anunţat că este vorba de una dintre cele mai "ample epidemii de tip SHU din lume şi cea mai amplă înregistrată în Germania". Helge Karch, profesor la Universitatea Munster, a avertizat că epidemia nu s-a încheiat: "Este posibil să existe infecţii secundare, adică o transmitere de la om la om. Este nevoie de o grijă specială pentru igiena personală".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite