OMS a decretat pandemie de gripă A H1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul suedez a anunţat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat astăzi nivelul de alertă la 6 în cazul epidemiei de gripă A H1N1, relatează  AFP. Decizia OMS arată că virusul gripei a H1N1 s-a extins în două regiuni distincte ale lumii. Aceasta este prima pandemie declarată în ultimii 41 de ani de OMS.

UPDATE 21.02 OMS prognozează "între un an şi doi ani" de pandemie.

Virusul gripei procine "va circula în lumea întreagă între un an şi doi ani", a declarat astăzi directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Keiji Fukuda.

"Răspunsul nostru trebuie să fie flexibil şi vom supraveghea foarte atent" evoluţia pandemiei, a subliniat dr. Fuikuda, precizând că dacă OMS va sesiza o ameliorare a situaţiei "statele vor fi anunţate".

UPDATE 19.15
Ministrul român al Sănătăţii, Ion Bazac, a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat noile măsuri pe care le face necesare acest anunţ de pandemie:

  • OMS nu recomandă închiderea graniţelor
  • gradul de severitate al pandemiei este considerat de OMS ponderat
  • în România nu există o transmitere a gripei porcine în comunitate şi nu este necesară implementarea unor noi măsuri de prevenţie faţă de cele luate deja
  • Ministerul are un plan naţional de intervenţie în cazul pandemiei
  • ministrul a spus încă o dată care sunt simptomele gripei: secreţii nazale apoase, tuse seacă şi febră de peste 38 de grade
  • tulpina virusului nu a fost încă izolată
  • s-au înregistrat 1565 de cazuri în Europa, dintre care 126 in ultimele 24 de ore; la nivel mondial, numărul total de cazuri este de 27.689, dintre care 1224 în ultimele 24 de ore
  • în 90 de zile de la depistarea tulpinii ministerul va putea produce vaccinul
  • Ministerul are în prezent 450.000 de doze şi o să cumpere în plus
  • populaţia trebuie să respecte strict măsurile de prevenţie
  • la debarcarea din avion se face triaj epidemiologic, iar în cursele directe care se întorc din SUA triajul se face în avion
  •  populaţia nu trebuie să-şi facă provizii de apă şi alimente


UPDATE 19.00 Directorul OMS, Margaret Chan, a anunţat că nu recomandă restricţii asupra circulaţiei persoanelor, bunurilor şi serviciilor, chiar dacă a fost declarată pandemia de gripă nouă. Ea a anunţat oficial că OMS a decis ridicarea nivelului de alertă la 6, nivelul maxim, pentru a semnala existenţa pandemiei de gripă porcină. "Acest lucru înseamnă că lumea se află în primele zile ale primei pandemii de gripă a secolului XXI", a spus Chan.

Astăzi, Ministerul Sănătăţii a anunţat un nou caz de infectare cu virusul A/H1N1, al 11-lea din România. Victima este un bărbat care, la fel ca precedentul caz depistat, abia se întorsese din Canada.

Citiţi şi:
Bucureşti: A fost confirmat al unsprezecelea caz de gripă porcină
Trecerea la nivelul maxim de alertă pandemică în cazul gripei porcine ar putea panica populaţia
adevărul.it -  Numãrul românilor depistaţi cu virusul gripei porcine creşte
adevarul.it  - Retrospectiva gripei porcine în Italia
adevarul.es - 121 de cazuri de gripă A în 17 şcoli din Madrid
adevarul.es -  Astăzi aflăm dacă va fi decretă starea de alertă 6, pandemia
adevarul.es - Numărul cazurilor de gripă A a ajuns la 374
adevarul.it - Numărul persoanelor care au gripă porcină în Italia urcă la 56


Nivelul 6 de alertă se activează atunci când sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome. Numărul doi al organizaţiei, Keiji Fukuda, a afirmat marţi că "trecerea la nivelul 6 înseamnă că propagarea virusului continuă, dar nu înseamnă că a crescut gravitatea bolii".

Potrivit bilanţului de ieri al OMS,  virusul A H1N1 al gripei noi a contaminat 27.737 persoane în 74 de ţări şi a provocat 141 de decese. Acest bilanţ justifică declararea pandemiei, cu atât mai mult cu cât ţări ca Australia sau Chile au înregistrat o explozie a numărului de cazuri în ultimele zile.

A cincea dintre cele mai afectate ţări din lume, cu 1.263 de cazuri, Australia a anunţat astăzi că patru pacienţi cu gripă porcină se află la terapie intensivă. Directorul adjunct al OMS a recunoscut marţi "transmiterea locală" a virusului ce combină material genetic al gripei porcine, aviare şi umane în statul Victoria.

Declararea pandemiei  nu înseamnă creşterea severităţii bolii

Reprezentanţii OMS au afirmat că ridicarea alertei la nivelul 6 (maxim), de pandemie de gripă nouă, nu presupune modificarea măsurilor de securitate sanitară, fiind vorba despre un indicator ce arată extinderea ariei de răspândire a bolii, şi nu creşterea severităţii ei.

"Pandemia a fost declarată pe alte criterii decât până acum, criterii ce ţin de răspândirea virusului, şi nu de severitatea lui. Vorbim despre înmulţirea cazurilor de noua gripă în toată lumea, şi nu vorbim despre cazuri mai grave. Nu se pune problema izolării sociale. Poate din toamnă, când vom avea un context epidemiologic sever, vom putea discuta despre măsuri mai aspre", a explicat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr. Victor Olszavsky, citat de NewsIn.

Principala problemă legată de virusul A/H1N1 este, în acest moment, aceea că se transmite foarte repede de la om la om, susţine Roman Prymula, membru al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care este şi preşedintele Comitetului Consultativ Central European pentru Vaccinuri.

Ultima pandemie a secolului XX - 1968

Ultima pandemie de gripă umană, dintre cele trei care s-au declanşat în secolul al XX-lea, a avut loc în anul 1968. În perioada 1968-1969, omenirea s-a confruntat cu gripa Hong Kong, produsă de virusul H3N2. Pandemia a început la Hong Kong la începutul anului 1968 şi a afectat în special oamenii în vârstă de peste 65 de ani. Gripa a făcut un milion de victime.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite