OLAF a lansat un sistem online în care orcine poate furniza anonim informaţii despre acte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentan, portalul este accesibil în limbile engleză, franceză, germană şi olandeză
Momentan, portalul este accesibil în limbile engleză, franceză, germană şi olandeză

Oficiul Naţional pentru Luptă Antifraudă (OLAF) a lansat astăzi un sistem electronic care permite cetăţenilor şi funcţionarilor publici europeni să poată raporta anonim, pe internet, cazurile de corupţie.

"Cetăţeni şi oameni de afaceri ne întreabă frecvent cum să procedeze pentru a raporta cazuri suspecte de fraudă implicând fonduri ale Uniunii Europene (UE)", a declarat directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Nicholas Ilett, citat într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ilett a subliniat că portalul oferă "informatorilor" o interfaţă uşor accesibilă, toţi având posibilitatea  de a transmite Oficiului informaţii în mod anonim, dar şi de a intra în dialog cu investigatorii săi.

Totodată, sistemul oferă oamenilor un formular structurat pentru a-i ajuta şi ghida în procesul de raportare al infracţiunilor, precizează comunicatul.

OLAF a investigat informaţiile anomine, însă deseori a fost nevoit să efectueze verificări preliminare "stricte", pentru a preveni unele abuzuri. În acest proces, investigatorii Oficiului s-au confruntat cu problema de a nu putea pune întrebări în vederea obţinerii unor clarificări.

"Nimeni, din interiorul sau din afara OLAF, nu poate dezvălui identitatea cuiva care a ales să rămână anonim", mai scrie în comunicat.

În faza de testare, portalul este accesibil în limbile engleză, franceză, germană şi olandeză, însă raportările pot fi făcute în orice limbă de pe teritoriul Uniunii Europene. Versiunea în limba engleză este accesibilă aici.

Potrivit comunicatului, noul sistem a transmis informaţii utile, chiar din faza de testare, în baza cărora s-au declanşat investigaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite