OIM avertizează: Criza joburilor duce la extinderea protestelor, inclusiv în statele dezvoltate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva
foto arhiva

Raportul 2011 dat publicităţii de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) atrage atenţia că ne aflăm într-un moment crucial, în care criza joburilor poate duce la extinderea tulburărilor sociale, inclusiv în statele dezvoltate ale lumii, în special în Europa.

“Am ajuns la momentul adevărului”, a declarat Raymond Torres, director al Institutului Internaţional de Studii în Domeniul Muncii, care a elaborat raportul, spunând că următoarele luni vor fi cruciale: dacă nu se iau urgent măsurile anticriză potrivite, vom avea o recesiune ce s-ar putea întinde pe un deceniu sau chiar mai mult.

De asemenea, am putea avea o scădere dramatică a ocupării şi, implicit, o agravare a protestelor şi a revoltelor, în special în UE.

Raportul OIM arată, printr-un nou index al riscului de revolte sociale, că pe tot globul au crescut nemulţumirile legate de lipsa joburilor, precum şi furia faţă de modul inechitabil în care sunt distribuite costurile sociale ale crizei.


  
În 40% din cele 119 de ţări pentru care există informaţii şi au fost incluse în clasamentul internaţional al riscului de tulburări sociale, pericolul unor revolte a crescut semnificativ, comparativ cu 2010, spune raportul.

Mai mult, în 50 din 90 ţări respondenţii au arătat o diminuare a încrederii lor în guvernele naţionale.

image



Trendul nemulţumirii sociale este legat de evoluţia ocupării şi de percepţia inechităţii modului în care se distribuie costurile crizei.

Nemulţumirea socială şi nesiguranţa socio-economică au crescut în economiile avansate, în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Conduc de departe ţările dezvoltate.

Europenii, cei mai nemulţumiţi de piaţa joburilor

Insatisfacţia legată de joburi atinge cele mai mari cote în Europa Centrală şi de Est, apoi în CIS.
 
Dintre statele dezvoltate, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Irlanda unde 70% din respondenţi sunt nemulţumiţi de piaţa joburilor.

Numărul şomerilor din toată lumea a ajuns la cifra record de peste 200 de milioane, iar noi locuri de muncă se creează foarte încet, a explicat Raymond Torres.

Va fi nevoie de cel puţin cinci ani pentru ca statele dezvoltate să ajungă la nivelul de ocupare de dinaintea izbucnirii crizei, adică din 2007, a mai spus Torres, cu un an mai mult decât estima raportul de anul trecut al OIM.

În zona euro erau în septembrie 16,2 milioane de şomeri, cel mai mare număr din 1998, când a început înregistrarea acestor date pe zona respectivă. Tocmai din această motiv indexul riscului de revolte în UE a urcat semnificativ, comparativ cu datele de anul trecut ale Gallup.

“The coming jobs war”

Preşedintele Gallup, Jim Clifton, scrie în ultima sa carte, „The coming jobs war”, lansată la începutul lunii octombrie, că ceea ce-şi doresc oamenii cel mai mult nu mai este nici pacea, nici libertatea, şi nici măcar democraţia, n-are legătură nici cu Dumnezeu şi nici cu deţinerea vreunor proprietăţi: „În primul şi-n primul rând, oamenii vor un job bun. Toate celelalte vin după asta”.
 
Este o concluzie trasă pe baza cercetărilor pe care Gallup le-a făcut în 75 de ani şi la care se pare că ajung treptat şi liderii politici. Problema celor din urmă este că-n lume creşte numărul celor care se simt mizerabil, fără nicio speranţă şi devin „periculos de nefericiţi” fiindcă nu au un job bun şi nici măcar nu visează la aşa ceva.

Un job bun înseamnă peste 30 de ore lucrate pe săptămână, un loc de muncă stabil şi care să aducă un venit care să-i permită angajatului respectiv să trăiască decent.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite