Numele Zoiei Ceauşescu, o miză de 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ginere al lui Nicolae Ceauşescu, Mircea Oprean, invocă înregistrarea numelui fostei sale soţii la OSIM şi cere despăgubiri pentru folosirea lui într-o emisiune televizată. Mircea Oprean, fostul soţ al Zoiei Ceauşescu, cere judecătorilor să-l oblige pe realizatorul TV Stelian Tănase, dar şi postul Realitatea TV, să-i plătească daune morale de 100.000 de lei.

Motivul pentru care  fostul soţ al fiicei dictatorilor Elena şi Nicolae Ceauşescu s-a adresat instanţei ar fi încălcarea drepturilor de proprietate asupra mărcii „Zoia Ceauşescu" şi a drepturilor de autor asupra unor fotografii cu defuncta sa soţie.

Povestea relaţiilor de amor ale Zoiei Ceauşescu, fiica cuplului Ceauşescu, a fost prezentată în emisiunea „Bucureşti, strict secret", de la 4 decembrie 2010, realizată de Stelian Tănase. Filmul a prezentat poveştile de dragoste ale Zoiei cu prozatorul Petru Popescu, cu un medic, cu un jurnalist şi cu alţi câţiva tineri.

În cadrul emisiunii, Stelian Tănase a arătat că Zoia era apreciată pentru calităţile ei profesionale şi umane, iar în perioada Revoluţiei din 1989 a plătit pentru greşelile părinţilor săi. Pe de altă parte, Oprean susţine că i s-au încălcat drepturile de proprietate asupra mărcii „Zoia Ceauşescu", precum şi dreptul de autor asupra unor fotografii. La 19 octombrie 2010, OSIM a admis cererea lui Oprean de înregistrare a mărcii „Zoia Ceauşescu".

„Donez banii unui cămin de bătrâni"

Mircea Oprean, fostul soţ al Zoiei Ceauşescu Foto: Agerpress



Oprean mai arată judecătorilor că o parte dintre fotografiile folosite în film au fost luate din cartea Zoiei Ceauşescu, „237 de zile-n mormânt".

„Prin intermediul acestei emisiuni au fost difuzate informaţii false şi calomniatoare despre soţia mea Zoia Ceauşescu, informaţii care i-au prejudicat imaginea. Astfel au fost aduse la cunoştinţa publicului relatări despre soţia mea care nu corespund adevărului, pornind de la numele liceului pe care l-a urmat până la aspecte private ale vieţii acesteia", arată Oprean.

El a  precizat că dacă va câştiga aceşti bani, 100.000 de lei, îi va dona unui cămin de bătrâni. „Este de reţinut şi faptul că soţia mea nu a fost o persoană publică, pentru că nu a deţinut şi nu a exercitat niciodată o funcţie publică", mai arată Oprean.

Stelian Tănase: „Este istoria României"

image

Realizatorul TV Stelian Tănase susţine că numele Ceauşescu aparţine istoriei  Foto: Mircea Păun



Contactat de reporterii „Adevărul", Stelian Tănase s-a arătat surprins de demersul lui Oprean, mai ales că în film a vorbit frumos despre Zoia Ceauşescu.

„Chiar am tratat-o ca pe o victimă, pentru ceea ce au făcut părinţii ei", arată Tănase. „Nu cred că cineva din familia Ceauşescu, sau din afara ei, poate pretinde monopol asupra subiectului. Ei vor să le ceri voie atunci când scrii un subiect despre familia Ceauşescu. Vor să introducă cenzura", a replicat Tănase.

Realizatorul TV susţine că oricine poate să scrie despre familia Ceauşescu sau despre familia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. „Este istoria României", arată Tănase.

Marca „Ceauşescu"

Fiul cel mare al soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu, a solicitat, la începutul anului trecut, Tribunalului Bucureşti încetarea spectacolului „Ultimele ore ale lui Ceauşescu".

El a dat în judecată Teatrul Odeon. Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, fostul soţ al Zoiei, fiica dictatorilor, susţin că odată ce au înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) numele „Ceauşescu", nimeni nu mai are dreptul să folosească public această marcă fără acordul lor expres.

La 19 octombrie 2010, Mircea Oprean a înregistrat la OSIM şi marca Zoia Ceauşescu.

image

Citiţi şi:

Ceauşescu, primul vânător al ţării

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite