Numărul copiilor cu handicap creşte alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În tot judeţul sunt aproape 4.000 de copii aflaţi într-un grad de handicap, dintre care 800 înregistraţi în acest an. În primul trimestru din 2009 au fost înregistraţi cu 30 la sută mai mulţi copii cu handicap decât în aceeaşi perioadă din 2008.

Numărul copiilor cu handicap creşte de la un an la altul, fapt confirmat de statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba. Bilanţul instituţiei pe anul 2008 arată un total de 3.015 copii cu handicap. Pentru anul în curs, pe primul trimestru, Comisia pentru Protecţia Copilului a evaluat şi încadrat în grad de handicap un număr de 806 copii. Numărul micuţilor evaluaţi în aceeaşi perioadă a anului trecut (primele trei luni ale anului 2008) a fost de 601. Prin urmare creşterea este de aproximativ 30 la sută.
 
Multe mame preferă să stea acasă

Tot mai multe mame recurg la metoda de a obţine un grad handicap pentru copii lor pentru că nu au ce face cu micuţii în perioada de după pauza de maternitate. Lipsa creşelor este un motiv pentru care se apelează la această metodă „neconvenţională”.
Directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă, susţine că micuţii pot fi încadraţi într-un grad de handicap în condiţiile în care mamele nu se preocupă şi nu comunică suficient de mult cu odraslele lor.

„Şi eu am observat această creştere a numărului de copii încadraţi în grad de handicap. Eu cred că este vorba de o lipsă a serviciilor acordate mamelor şi copiilor. În acelaşi timp poate este vorba şi de incompetenţă, incoştienţă sau neputinţă din partea mamelor care nu îşi mobilizează suficient copiii în perioada 1 - 2 ani. Astfel, copiii ajung să aibă anumite deprinderi care pot fi încadrate la un grad de handicap”, a explicat directorul instituţiei, Sorin Chirilă, care este şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Protecţia Copilului.

Directorul Sorin Chirilă încearcă să justifice această situaţie susţinând că evaluarea unui dosar pentru stabilirea gradului de handicap la copii se face în cadrul serviciului de evaluare complexă, unde fiecare dosar depus este evaluat de două ori, fiind verificate documentele eliberate de medicul specialist. „Atunci când medicul specialist confirmă fenomenul semnalat, comisia nu poate decât să aprobe pe baza celor confirmate de medicul specialist, dosarul în cauză”, a mai spus Sorin Chirilă.

Alocaţii de 84 lei pe lună

Alocaţiile pentru copii cu handicap sunt plătite prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Alba. „Instituţia noastră plăteşte lunar circa 160.000 lei pentru alocaţia de stat care se acordă copiilor sub trei ani cu handicap. Suma acordată în fiecare lună se ridică la 84 de lei”, a declarat directorul coordonator Mihaela Mih Dehelean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite