„Nu am ştiut că am luat medalie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Nu am ştiut că  am luat medalie!“
„Nu am ştiut că am luat medalie!“

Camelia Lupaşcu şi Nicoleta Albu au trecut linia de finiş fără să îşi dea deloc seama de performanţa realizată. Concentrate la maximum, cele două canotoare românce s-au limitat să îşi impună tempoul fără să ţină cont de ce fac adversarele.

Surpriza plăcută a acestor Mondiale a constituit-0 echipajul de 2 rame, format din tinerele Camelia Lupaşcu (23 de ani) şi Nicoleta Albu (21 de ani).

Deşi au vâslit pentru prima oară împreună la o competiţie majoră, cele două au dat marea lovitură cucerind medalia de argint. Mai mult, echipajul românesc a ratat de puţin aurul, fiind depăşit de americance doar pe ultimii metri ai finalei.
Deşi colegele lor le trimiteau bezele de pe marginea pistei, Lupaşcu şi Albu şi-au dat seama de performanţa realizată abia după afişarea rezultatelor pe tabela electronică a lacului Malta.

„În serii şi în semifinale am avut un start ceva mai slab şi ne-am propus să plecăm tare în finală. Am stat cu capul doar în barcă şi nu ne-am uitat deloc în dreapta sau în stânga, la adversare.

Chiar nu am ştiut că am condus până la 1.500 de metri. De fapt, ca să fim sincere, habar nu aveam că am luat medalie când am trecut linia de finiş. A fost pentru prima oară când ni s-a întâmplat acest lucru”, recunoaşte zâmbind Nicoleta Albu.

Nicoleta, pe urmele fratelui ei

Născută la Brăila, Nicoleta a început canotajul la 14 ani. După doar opt luni, aceasta era selecţionată în lotul de junioare. Înclinaţia către sporturile pe apă provine de la fratele ei, fost component al lotului de kaiac-canoe al lui Dinamo.

„El este cu şase ani mai mare ca mine. S-a lăsat la puţin timp  după ce m-am apucat eu”, spune sportiva legitimată la CS Olimpia Bucureşti.

Campioană mondială de tineret în acest an, Nicoleta Albu (1, 82 metri) a fost debutantă la un Mondial de senioare cu ocazia competiţiei de la Poznan. „Normal că am avut emoţii, doar un robot nu ar avea în asemenea momente!”, afirmă noua vicecampioană mondială.

camelia: „Părinţii nu m-au lăsat la canotaj“

Originară din Dorohoi, Camelia Lupaşcu a fost descoperită la o selecţie în clasa a 10-a. Datorită calităţilor ei fizice remarcabile, a fost repede chemată la Orşova, un centru de tradiţie în canotajul românesc. „Ai mei au plâns mult când am plecat. Mi-a părut rău atunci, dar simţeam nevoia să fac o schimbare în viaţa mea. A fost, se pare, un pariu pe care l-am câştigat”, povesteşte Lupaşcu.

image

Camelia şi Nicoleta şi-au vopsit unghiile în culorile tricolorului pentru a le purta noroc



Deşi are doar 23 de ani, Camelia recunoaşte că nu intenţionează să urmeze exemplul canotoarelor din fosta generaţie care au concurat până aproape de 40 de ani. „Am absolvit ANEFS-ul, dar nu îmi doresc să rămân în domeniul sportului după retragere. Vreau să fac ceva mai elegant, mai delicat”, spune Camelia, posesoarea unei colecţii impresionante de magneţi de frigider.

Fluieratul antrenorului, una dintre armele secrete!

Tehnicianul Mircea Roman (foto) a fost unul dintre personajele aparte de la acest Mondial. Antrenor din 2001 al lotului naţional, acesta a trăit la cote maxime competiţia, fiind foarte grijuliu cu tot ceea ce fac tinerele sale eleve. Disciplina a fost astfel cuvântul de ordine la antrenamentele premergătoare finalelor.

“Doar aşa se poate obţine performanţă cu adevărat. Fetele nu s-au plâns. Şi-au dat seama probabil că la mijloc e vorba despre cariera şi viaţa lor”, spune Mircea Roman, care le-a programat elevelor sale antrenamente matinale.

image



Indicaţii de pe bicicletă

Pentru că distanţa dintre start şi finiş măsoară 2 kilometri, Mircea Roman a urmărit evoluţia canotoarelor în finale în timp ce pedala pe marginea lacului. Sportivele spun că fluieratul tehnicianului a devenit deja o marcă înregistrată la concursuri.

“Domnul Roman are un fluierat special atunci când vrea să ne transmită ceva. Îl auzim şi dacă fluieră alţi zece antrenori deodată. S-a întâmplat să îl recunoaştem şi în timp ce ne uitam pe Eurosport la o cursă”, afirmă Camelia Lupaşcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite