Nu se fac avorturi în sărbători religioase!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean Alba este singurul din ţară care are cabinet de consiliere pre şi post avort. Femeile care se adresează specialiştilor primesc sfaturi, iar dacă au probleme, sunt ajutate financiar.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se fac maxim două avorturi pe zi, ca urmare a unei înţelegeri între unitatea spitalicească şi Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia. Datorită aceluiaşi protocol, încetările de sarcină la cererea mamei nu se fac în zilele de sărbătoare religioasă şi nici în zilele de miercuri şi vineri, în timpul posturilor.

Îndrumare şi ajutor

Centrul de consiliere pre şi post avort a fost inaugurat în 2006, dar pentru câteva luni, la începutul acestui an, nu a funcţionat. De mai bine de o lună, însă, biroul are din nou activitate. „Eu am preluat postul de la colega mea care a plecat la începutul anului. Practic, nu am început lucrul de mai mult de o lună. În această perioadă am încercat să restabilesc legătura cu biroul de internări”, a spus asistentul social Florina Avramescu.
Femeile care vor să facă un avort nu sunt obligate să treacă prin acest cabinet, dar sunt îndrumate aici de către personalul spitalului care lucrează la registrul de internări. „În momentul în care spun pentru ce doresc să se interneze sunt îndrumate spre acestă cameră, unde pot fi consiliate înainte de a lua o decizie. Ele pot afla că pot fi ajutate. Cele care au probleme cu familia pot fi îndrumate la centrul maternal de la Dumbrava. În unele cazuri pot beneficia şi de un mic ajutor financiar”, a mai spus Florina Avramescu.

Mai ieftin decât în cabinetele private

Femeile care au trecut pragul cabinetului de consiliere din cadrul spitalului din Alba Iulia sunt din toate părţile judeţului şi preferă să vină la acest spital, pe de o parte pentru că în felul acesta sunt mai departe de casă, iar pe de altă parte, pentru că intervenţia medicală costă mai puţin decât la un cabinet privat.
„În spitalul judeţean o femeie plăteşte 200 de lei pentru a i se face un avort. La cabinetele private aceeaşi intervenţie costă cu aproximativ 100 de lei mai mult. O mare parte a femeilor care se adesează spitalului din Alba Iulia vin din alte oraşe ale judeţului, deoarece se tem să apeleze la spitalul din oraşul lor. Când este vorba despre avort, nu vrei să ştie nimeni ce ţi s-a întâmplat”, a mai spus Florina Avramescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite