Nu toţi patronii de case de schimb ţin cont de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toţi patronii de case  de schimb ţin cont de lege
Nu toţi patronii de case de schimb ţin cont de lege

Unii proprietari spun că măsurile prevăzute de ordinul ANPC sunt derutante

Numărul extrem de mare al reclamaţiilor privind activitatea caselor de schimb valutar, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, a dus la emiterea ordinului 448/2009. Emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ordinul prevede o serie de reguli stricte, privind modalităţile de afişaj şi informare a clienţilor asupra costurilor unei tranzacţii. Astfel, operatorii economici care activează în acest domeniu sunt obligaţi să afişeze, atât în interior, cât şi în exteriorul casei de schimb, un panou monocolor, fără înflorituri şi degradeuri. Cursul trebuie afişat vizibil, cu o culoare contrastantă celei din fondul panoului. O altă măsură importantă este includerea comisionului, în cursul final de schimb.

Clienţi mulţumiţi, patroni derutaţi


La nivelul Severinului, părerile patronilor sunt împărţite. „Setul de măsuri luate de ANPC e bun, pentru că astfel poate vom scăpa de suspiciunile care planează asupra noastră. Şi noi suntem o companie ca oricare alta şi scopul nostru nu este acela de a înşela oamenii“, ne-a spus Viorel Paleacu, proprietarul unei case de schimb. Alţi patroni spun că măsurile sunt derutante şi că vor să-şi conducă afacerea după propriile metode.
„Coloratura panourilor este modul nostru de a atrage clienţii, e nedrept să ne ia acest lucru. Nu o să fiu niciodată de acord cu astfel de măsuri fără sens, care mai mult ne derutează decât să ne ajute“, susţine un alt patron. Clienţii în schimb sunt foarte mulţumiţi de noua lege.
„Aceste case de schimb fac ce vor cu oamenii care poate nu ştiu prea multe despre valută şi comisioane. S-au dat ţepe prea mari, păi doar eu am pierdut sute de euro pe nişte comisioane ascunse sau mai ştiu eu ce măgării“, ne-a spus Ion Tobă, un client ce susţine că a fost păgubit.
Indiferent de opinia fiecărui patron, ordinul trebuie respectat. În caz contrar, proprietarii trebuie să plătească amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei, în funcţie de gravitatea situaţiei. Cu toate astea, încă mai există case de schimb care nu s-au conformat ordinului ANPC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite