Nu vă epuizaţi copiii în vacanţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii psihopedagogi susţin că părinţii nu ar trebui să le impună copiilor un program încărcat de lecturi şi de teme pentru vacanţă.Vacanţa mare e cel mai bun prilej pentru ca elevii să-şi dezvolte aptitudinile pentru sport şi să petreacă tot mai mult timp în aer liber.

Mai citeşte şi:
Singur la părinţi, nu şi egoist!
Sfârşitul de an şcolar aduce cheltuieli pentru părinţi
Foarte mulţi părinţi nu ştiu că pedeapsa fizică aplicată minorilor este ilegală

Aproape 3,3 milioane de elevi din învăţământul preuniversitar au intrat de ieri în vacanţă. Timp de două luni şi jumătate, copiii vor pune cărţile în cui şi vor avea program de voie. Psihologii şcolari arată că petrecerea vacanţei într-un mod plăcut încarcă bateriile elevilor şi îi motivează pentru începerea unui nou an şcolar.

Evitaţi discuţiile legate de şcoală

Prima regulă a vacanţei ar  trebui să fie pentru părinţi: „Nu impuneţi copiilor un anumit program pentru că acest lucru nu va face decât să-i inhibe!”. Şi nu-i îndemnaţi să stea tot timpul cu nasul în cărţile ce au legătură cu şcoala. Unii psihologi spun că, în vacanţă, discuţiile legate de şcoală ar trebui evitate.

„Există un fenomen pe care noi îl numim „incubaţie”, iar acesta are loc în vacanţa de vară. Chiar dacă nu mai fac teme sau nu mai citesc pentru şcoală, creierul copiilor «tot lucrează», şi acum toate cunoştinţele pe care le-au acumulat peste an se sedimentează”, arată Marcela Călineci, psihopedagog la Centrul de Asistenţă psihopedagogică din Bucureşti.

Timp de hobby-uri

„Acum e foarte important ca elevii să-şi dedice timpul pasiunilor. Să se ocupe de hobby‑uri sau să-şi găsească unele dacă nu au. Şi, în general, să facă ceea ce le place. Toate aceste activităţi au efecte benefice asupra psihicului”, mai spune Marcela Călineci.

În cazul în care vacanţa e planificată, acest lucru trebuie făcut de comun acord cu elevii. „Important e să te simţi bine în vacanţă. Părinţii nu ar trebui să le impună copiilor ce să facă. Ştim cu toţii că există o anumită atitudine faţă de lucrurile impuse celor mici. De aceea, cel mai bine ar fi ca timpul liber să fie planificat împreună cu copiii”, explică psihopedagogul.

Pe lângă faptul că are efecte pozitive asupra psihicului, vacanţa e un bun prilej să facă lucruri practice: să meargă la pescuit, să picteze, să meargă la muzeu de câte ori au ocazia şi să viziteze inclusiv oraşele mari.

Cititul e o altă preocupare de luat în seamă într-o vacanţa de vară. „Vacanţa mare e un bun prilej pentru elev să citească ceea ce nu a putut în timpul şcolii din lipsă de timp. Eu îi sfătuiesc să lectureze ceea ce cred ei că înţeleg“, spune Adrian Costache, profesor de limba şi literatura română la Liceul „Sfântul Sava“ din Capitală.

Lectură de plăcere

Elevii trebuie îndemnaţi să‑şi aleagă singuri cărţile pentru lectură şi astfel vor descoperi plăcerea cititului. „Eu mai glumesc cu elevii mei şi le spun că nu-i mai primesc la şcoală dacă, pe lângă citit, nu vizitează şi locuri interesante.

Şcoala le arată formal lumea sau părţi din ea, dar în vacanţă ei au prilejul să deschidă ochii asupra ceea ce-i înconjoară. Ei acum ar trebui să exploreze lumea prin curiozitate şi cunoaştere“, susţine profesorul Costache.

Concursuri în şcoli

La Şcoala nr. 9 din Craiova, elevii pot veni la şcoală toată vara pentru lecturarea unor basme, pentru  concursuri de cultură generală sau de pictură.

65.000 de locuri în tabere de stat

Pe timpul verii, părinţii îşi pot trimite copiii într‑una dintre taberele organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului.O zi de tabără costă 50 de lei, iar înscrierea se face la direcţiile judeţene de tineret. Pentru această vară, numărul total de locuri e de 65.000, din care aproape 25.000 de locuri sunt gratuite.

Elevii pot opta fie pentru una dintre cele 29 de tabere tematice, fie pentru una dintre cele 12 tabere naţionale organizate în 11 judeţe. Taberele tematice au programe de speologie, fotografie, artă, ecologie, jurnalism, etnografie şi folclor, cercetaşi, limbi străine, turism, cultură şi drumeţie.

Cele mai multe locuri sunt în taberele de la Eforie Sud, 2 Mai şi Buşteni – câte 800. Alte locuri unde sunt organizate tabere sunt la Arieşeni (judeţul Alba), Sărata Monteoru (judeţul Buzău), Tismana (judeţul Gorj).

Tabere sociale

Pe lângă locurile în taberele tematice şi cele naţionale, elevii mai au la dispoziţie 8.000 de locuri în taberele sociale, unde Ministerul Tineretului plăteşte cazarea, masa şi transportul.Pentru tinerii din diaspora au fost alocate în total 2.000 de locuri, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Cele mai multe au fost alocate pentru Republica Moldova (680), Ucraina (320), Serbia (200), Ungaria (120), Bulgaria (160), Italia (80) şi Albania/Macedonia (40). Criteriile de selecţie şi formularele de înscriere pot fi consultate la adresa de internet www.mts.gov.ro.

Tinerii cu dizabilităţi şi însoţitorii lor legali au la dispoziţie 3.000 de locuri de tabără. Pentru acestea, Ministerul Tineretului plăteşte cazarea şi masa.

image

Acum e foarte important ca elevii să-şi dedice timpul pasiunilor. Să se ocupe de hobby-uri sau să-şi găsească unele, dacă nu au.

image


Marcela Călineci
psihopedagog

image

Vacanţa mare e un bun prilej pentru elev să citească ceea ce nu a putut în timpul şcolii, din lipsă de timp. Eu îi sfătuiesc să lectureze ceea ce cred ei că înţeleg.

image


Adrian Costache
profesor de limba română

image

Important e să te simţi bine în vacanţă. Părinţii nu ar trebui să le impună copiilor ce să facă.

image


Adrian Costache
profesor de limba română

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite