Nu mai sunt bani pentru ecologizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu mai sunt bani pentru ecologizări
Nu mai sunt bani pentru ecologizări

Sumele alocate pentru ecologizarea şi întreţinerea perimetrelor miniere s-au înjumătăţit. Iazurile Colbu I şi II, Novăţ şi Bloaja sunt mai periculoase după întreruperea lucrărilor de ecologizare.

 Fondurile pentru lucrările de ecologizare a perimetrelor miniere din Maramureş s-au terminat. Aceasta a fost vestea pe care au primit-o cei implicaţi la ultima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CSJU) Maramureş.
În prezent, după închiderea mineritului, se fac lucrări de închidere şi ecologizare la iazurile Colbu I, Colbu II, Novăţ şi Bloaja, unde lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 50%. „La Bloaja au evoluat lucrările cel mai bine, acolo sunt realizate în proporţie de peste 60%. La Colbu I şi II însă sunt sub 50%”, a precizat Vlaicu Pop, consilier pentru Maramureş în cadrul Direcţiei de Ape Someş - Tisa, Cluj. El a mai arătat că întreruperea lucrărilor de ecologizare este un motiv de îngrijorare, deoarece iazurile au devenit acum şi mai instabile decât înainte de începerea acestor lucrări.
El a mai adăugat că riscul producerii unor poluări accidentale este acum mai ridicat, chiar dacă, a arătat el, populaţia nu ar fi afectată în mod direct de aceste poluări. „Din punct de vedere al protecţiei mediului, iazurile sunt periculoase, dar populaţia, în mod direct, mai greu ar putea fi afectată. Iazul Colbu se află la cinci kilometri de Baia Borşa”, a arătat el.

Bani înjumătăţiţi

Cu toate acestea, o poluare accidentală ar afecta mediul în mod serios.
Potrivit informaţiilor, din cele 13,9 milioane de lei ce au fost alocate pentru aceste lucrări la începutul anului, suma s-a înjumătăţit, astfel că s-au primit efectiv mai puţin de şapte milioane de lei în acest scop. „Situaţia se datorează crizei economice mondiale”, a arătat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al  CJSU Maramureş.
El a mai precizat că sunt necesari peste 40 de milioane de lei pentru ecologizarea perimetrelor minere din judeţ. Iazurile de decantare la care au început lucrările de ecologizare sunt administrate de Conversmin, care anul trecut a scos le-a scos la lictiaţie.

Mai puţini bani şi pentru Remin

De asemenea au fost reduse sumele ce au fost alocate companiei Naţionale Remin, care mai administrează câteva dintre iazurile din judeţ. Directorul tehnic al companiei, Ioan Nechita, a arătat că, în loc de 14,5 milioane de lei, s-au primit doar 8,1 milioane de lei, după care au fost informaţi că şi această sumă s-a dimunat. Din această cauză, el a mai spus că s-ar putea ca din cei 294 de angajaţi, 100 să fie puşi pe liber. Pentru a puta asigura paza şi întreţinerea, ar fi necesari cel puţin 650.000 de lei pe lună. El a mai arătat că, în lipsa banilor, compania nu va mai putea asigura paza perimetrelor miniere.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite