Nu toate alimentele organice sunt bio!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toate alimentele organice sunt bio!
Nu toate alimentele organice sunt bio!

A mai căzut un mit, acela conform căruia produsele bio sunt în totalitate naturale şi nu intră deloc în contact cu substanţe sintetice. Un raport anual al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) indică pentru prima dată existenţa de pesticide şi în produsele organice.

Din totalul mostrelor analizate, 96% au fost în conformitate cu Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL) pentru pesticide, iar 4% au depăşit acest nivel. Rezultatele raportului de anul acesta, care a analizat mostre colectate în 2007, sunt mai bune decât cele din anul precedent, când 5% din mostre depăşeau MRL.

Reziduurile a 354 de pesticide au fost găsite în cantităţi măsurabile în fructe şi legume, în timp ce resturile a 72 de pesticide au fost depistate în cereale.

Iar dacă cerealele, fructele şi legumele crescute în mod convenţional au tendinţa de a depăşi mai des limitele admise pentru pesticide, existenţa acestora în cazul celor organice este îngrijorătoare.

Şi asta indiferent de cantitate, pentru că aceste produse sunt, în general, vândute ca fiind lipsite de pesticide. Concluziile cercetării EFSA au fost confirmate şi de Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară. “Am avertizat de nenumărate ori că pesticidele sunt prezente şi în produsele bio, şi iată că raportul UE îmi dă dreptate. Nu tot ceea ce costă puţin este şi natural”, a declarat Minea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite