Noul premier japonez, un novice în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul premier japonez, un novice în plină criză
Noul premier japonez, un novice în plină criză

Preşedintele Partidului Democrat, Yukio Hatoyama, a început ieri formarea noului guvern japonez, după ce formaţiunea sa a câştigat alegerile pentru prima dată în ultimii peste 50 de ani, relatează Reuters. El a precizat însă că nu va anunţa noua echipă decât după ce va fi învestit oficial în funcţia de premier, în cadrul unei sesiuni speciale a Parlamentului, care va avea loc, cel mai probabil, peste două săptămâni.

În timp ce Partidul Liberal-Democrat (LDP) îşi linge rănile după eşec, analiştii şi experţii economici se întreabă îngrijoraţi cum va reuşi un partid care nu a mai fost la guvernare (cu excepţia câtorva luni în anii 90) să redreseze o Japonie, confruntată cu o gravă criză economică, dublată de o îmbătrânire acută a populaţiei. Aceştia susţin că democraţii nu au un plan credibil  de redresare economică şi se îndoiesc că îşi vor putea respecta promisiunea de a relansa consumul.

Nici mulţi dintre alegători nu au încredere în formaţiunea de centru-stânga, declarând că au votat cu democraţii pentru a-i pedepsi pe liberal-democraţi.

Distanţare de Washington

Pe plan extern, se prefigurează o distanţare de Statele Unite, democraţii criticând ferm participarea Japoniei la misiunile militare conduse de Washington în diverse zone de pe glob. Hatoyama doreşte să rezolve diferendul cu Rusia, care a ocupat Insulele Kurile după capitularea Japoniei în 1945.

Plecat de la adversari

Yukio Hatoyama, 62 de ani, provine dintr-o familie de politicieni liberal-democraţi. Bunicul lui a fost premier şi fondator al Partidului Liberal-Democrat, iar tatăl şi fratele lui au fost miniştri din partea aceleaşi formaţiuni.

El însuşi a fost ales în Parlament pe listele LDP, dar a părăsit partidul la începutul anilor 90. La puţin timp a devenit liderul unei coaliţii fragile, formate din opt partide, care a deţinut controlul Camerei Inferioare a Parlamentului pentru puţin timp. Co-fondator al Partidului Democrat, Hatoyama va avea o misiune grea în a-i convinge pe japonezi de calităţile lui de lider.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite