Noul bilanţ după cutremurul din Indonezia: 35 de morţi şi 40 de dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul bilanţ după cutremurul din Indonezia: 35 de morţi şi 40 de dispăruţi
Noul bilanţ după cutremurul din Indonezia: 35 de morţi şi 40 de dispăruţi

Un cutremur cu magnitudinea de moment 7 a afectat puternic, miercuri, vestul insulei indoneziene Java, provocând moartea a 35 de persoane şi distrugând zeci de case, potrivit unui nou bilanţ stabilit în cursul serii de autorităţi, relatează AFP.

35 de persoane au murit, 422 au fost rănite şi, în districtul Cibinong, peste 40 sunt date dispărute, a declarat responsabilul centrului de criză de la Ministerul Sănătăţii, Rustam Pakaya.

Seismul, care s-a produs la ora locală 14.55 (10.55, ora României), a avariat zeci de clădiri în mai multe localităţi din vestul insulei Java, între care Cianjur, Sukabumi şi Tasikmalaya.

Pierderile cele mai grele au fost înregistrate la Cianjur, unde au murit 11 persoane. Casele multora dintre persoanele care au murit au fost îngropate sub pământ în urma unei alunecări de teren.

Temându-se de noi replici, 5.000 de locuitori şi-au părăsit domiciliile din districtul Cianjur.


La Batu Karas, un oraş aflat pe coastă, "oamenii şi-au părăsit în grabă casele" când pământul a început să se mişte, a povestit Dorus Susanto, în vârstă de 26 de ani, recepţioner la un hotel din zonă. "Mai multe case şi moschei au fost distruse", a mai precizat el.

Epicentrul seismului a fost localizat în Oceanul Indian, la aproximativ 200 de kilometri la sud de capitala Jakarta, şi la o adâncime de 49 de kilometri, a anunţat Institutul geologic american (USGS).

Magnitudinea seismului a fost iniţial apreciată la 7,4, dar apoi a fost revizuită de USGS la 7. Cutremurul a fost evaluat la 7,3 de Agenţia indoneziană de meteorologie şi geologie.

O altertă de tsunami a fost declanşată timp de 30 de minute, apoi a fost ridicată. "A avut loc un tsunami în largul coastelor oraşului Tasikmalaya, dar a avut numai 20 de centimetri", a explicat Suharjono, responsabil tehnic al Agenţiei indoneziene pentru geologie şi geofizică.

La Jakarta, unde cutremurul a fost puternic resimţit, o persoană a murit şi alte 20 persoane au fost spitalizate, cu răni uşoare, potrivit celulei de criză a Ministerului Sănătăţii. Birourile şi centrele comerciale au fost evacuate pentru 15 de minute, a constatat un jurnalist AFP.

"A fost impresionant. Pământul s-a mişcat, iar oamenii ţipau. Mi-am scos pantofii cu toc şi am alergat să ies afară", a povestit Rini, o studentă de 18 ani, care se afla la cumpărături într-un mare centru comercial din capitala Jakarta.

Indonezia este situată pe "centura de foc" a Pacificului, unde intersectarea mai multor plăci continentale provoacă o puternică activitate vulcanică şi seismică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite