Noua Constituţie, îngropată în sertare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revizuirea Legii fundamentale nu mai are nicio şansă să fie dezbătută de forul legislativ care va intra în vacanţă peste o lună. Traian Băsescu nu şi-a ţinut promisiunea de a le trimite aleşilor textul imediat după Paşte. Pe de altă parte, liderii UDMR nu sunt de acord cu propunerea privind Parlamentul unicameral.

Democrat-liberalii justifică pasul pe loc bătut în sensul modificării Constituţiei prin lipsa unui proiect comun, care să-i adune la masa dezbaterii pe toţi membrii Comisiei de revizuire a Legii fundamentale. Deşi constituită în urmă cu mai bine de un an, forul parlamentar condus de Daniel Buda (PDL) şi care reuneşte parlamentari din toate partidele, nu s-a întrunit niciodată.

„Am stat după proiectul preşedintelui, despre care ştiu că acum este la Consiliul Legilativ pentru aviz. Deşi nu ne-am reunit până acum, cred că vom începe discuţia în curând. Nu trebuie să facem modificările în grabă, ci încet şi, mai ales, bine. În această sesiune nu vom finaliza, dar până la localele de anul viitor vom avea proiectul şi vom putea face referendumul", a susţinut Daniel Buda.

Opoziţia acuză „propaganda" PDL

„Aşteptarea" democrat-liberalilor din comisie a fost tradusă de Opoziţie prin lipsă de voinţă, în ciuda "propagandei privind Constituţia", după cum a acuzat senatorul PSD Dan Şova, vicepreşedintele forului de revizuire. Purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, şi el membru al acestei comisii, a justificat amânarea dezbaterii prin "caracterul radical, vrăjmaş al relaţiilor politice din România". „Nu cred că vom finaliza dezbaterea în această sesiune. Colegii din toate partidele sunt plini de idei şi avem nevoie de ore lungi de dezbatere. A fost greu să se vină cu un proiect comun, pe marginea căruia să lucrăm. Sunt opţiuni stufoase în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, dar vom fi obligaţi să discutăm odată primit proiectul şefului statului", a mai arătat Voinescu.

Promis ca şi cadou de Paşte parlamentarilor, dar rămas pe drum, proiectul preşedintelui nu este aşteptat cu bucurie de partenerii PDL din Coaliţie. „Pentru noi, revizuirea Constituţiei nu este o prioritate, am optat din start pentru bicameralism. Şi, oricum, nu este majoritate pentru asta! Nu este nicio şansă de finalizare a dezbaterii până la sfârşitul acestei sesiuni şi nici în toamnă nu cred că va avea succes", a spus liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente. „De două luni şi jumătate, nu am mai putut adopta o lege organică, aceasta este dovada că majoritatea lipseşte. S-a întâmplat abia săptămâna trecută, când a existat şi defecţiunea de la textul privind disponibilizările de la Interne", a mai spus deputatul UDMR.

Optimist s-a declarat însă reprezentantul Uniunii în legătură cu statutul minorităţilor, al cărui termen de adoptare expiră la finalul sesiunii, potrivit protocolului încheiat în Coaliţie. „Se poate finaliza, mai sunt câteva săptămâni", a spus deputatul UDMR.

Alte restanţe legislative

Şi altă iniţiativă a Uniunii zace în Cameră: proiectul privind împărţirea ţării în 16 regiuni. Proiectul a trecut deja de Senat, prin adoptare tacită şi se află în sertarele deputaţilor de trei luni. Cel mai controversat punct al proiectului UDMR se referă la reunirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune, reconstituindu-se astfel regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc.

La Cameră se află şi legea care prevede alegerea primarilor din primul tur de scrutin. Potrivit lu Daniel Buda, legea ar putea fi adoptată mâine în Camera Deputaţilor, în condiţiile în care şi o parte dintre parlamentarii PSD sunt de acord cu acest proiect.

Alte proiecte abandonate la Cameră se referă la câinii vagabonzi şi la reexaminarea TVA. La Senat, îşi aşteaptă rândul de a fi dezbătută „Legea Giurgiu", privind predarea Istoriei şi Geografiei doar în limba română, trecută tacit de Cameră. „Uitată" după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei a rămas la Comisia de învăţământ din Senat şi textul iniţial.

PDL nu are majoritate

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost elaborat de Guvern şi trimis preşedintelui Traian Băsescu în urmă cu un an, conform procedurii, însă nu a fost încă remis Parlamentului. Pentru modificarea Legii fundamentale este nevoie de o majoritate de cel puţin două treimi din numărul total al membrilor fiecărei Camere.

Ce conţine protocolul Coaliţiei

- Reforma constituţională.

- Legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării în sectorul administraţiei publice centrale pe baza principiului subsidiarităţii.

- Modificarea Legii administraţiei publice locale.

- Adoptarea Legii minorităţilor naţionale.

- Modificarea legislaţiei electorale.

- Creşterea pensiilor în 2012 cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

- Continuarea reformei în domeniul sănătăţii.

- Implementarea reformelor prevăzute în Legea educaţiei naţionale adoptată în 2010.

- Susţinerea Legii privind taxa de solidaritate şi implementarea legislaţiei privind controlul averilor mari.

- Restructurarea companiilor de stat, întărirea Bursei de valori şi vânzarea pe Bursă a unor active ale statului.

- Susţinerea unei Legi a Holdingului.

- Implementarea Legii parteneriatului public-privat.

- Simplificarea fiscalităţii şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.

"Pentru noi, revizuirea Constituţiei nu este o prioritate, am optat din start pentru bicameralism. Şi, oricum, nu este majoritate pentru asta!"
Mate Andras-Levente
liderul deputaţilor UDMR

"Nu cred că vom finaliza dezbaterea în această sesiune. Colegii din toate partidele sunt plini de idei şi avem nevoie de ore lungi de dezbatere."
Sever Voinescu
reprezentantul PDL în Comisia de revizuire a Constituţiei

Revizuirea, temă electorală

Actualizarea Legii fundamentale are şanse minime să fie „bifată" de Parlament în cele patru săptămâni rămase până la finalul acestei sesiuni parlamentare, potrivit analiştilor politici chestionaţi de „Adevărul". În opinia acestora, „eşecul" s-ar putea transforma în temă de campanie pentru PDL şi Cotroceni, care vor acuza lipsa de interes a Opoziţiei pentru modificarea Legii fundamentale şi aplicarea rezultatului referendumului.

„Nu se va face nimic cu revizuirea Constituţiei până la finalul sesiunii parlamentare. Cu atâtea nemulţumiri, neînţelegeri între Putere şi Opoziţie, nu va trece nimic de Parlament, cu atât mai mult cu cât iniţiativa îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, «dictator şi răuvoitor», aşa cum îl descriu cei din tabăra adversă", a arătat directorul adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru. „O tragere de timp" a identificat analistul şi în strategia prezidenţială. „Şeful statului nu a trimis proiectul privind Constituţia după Paşte, aşa cum promisese, ci a mai aşteptat, în speranţa că vor veni vremuri mai calme şi vor exista discuţii civilizate între toţi reprezentanţii spectrului politic pe această temă. Dacă nu vor obţine niciun rezultat, atât PDL, cât şi Traian Băsescu vor striga Opoziţiei în campanie: «Noi am vrut, voi nu ne-aţi lăsat!»", a mai spus Moraru.

În opinia analistului Iosif Boda, chiar dacă tema ar fi speculată electoral, „ar fi un argument foarte slab, la care publicul nu ar mai reacţiona, pentru că şi-a pierdut forţa de atracţie". „Acum un an şi jumătate, parcă, s-a constituit o comisie specială pentru revizuirea Constituţiei, care nu s-a întrunit niciodată. PDL ar fi putut să mişte acest for şi să se treacă la dezbateri, dar nu s-a dorit. Interes nu există nici la UDMR, dar nici la Opoziţie", a explicat Boda. Convinsă că proiectul nu va intra în dezbaterea parlamentară prea curând s-a arătat şi Zoe Petre. „Puterea ştie însă că nu are majoritate pentru a-şi îndeplini obiectivele. Asta n-o va împiedica să se folosească de această temă în campanie", a comentat Petre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite