Noua armată a traficanţilor mexicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua armată a traficanţilor mexicani
Noua armată a traficanţilor mexicani

Negustorii „morţii albe“ s-au reorganizat: ei şi-au pus la punct o grupare paramilitară ce numără peste 9.000 de membri.Pentru „soldaţii“ traficanţilor a fost instituit un cod de onoare ce interzice consumul de stupefiante şi alcool. În schimb, lectura Bibliei este obligatorie.

„Familia Michoacana“, ce-şi desfăşoară activitatea pe coasta mexicană a Oceanului Pacific, în special în statele Guerrero şi Michoacan, este considerată de autorităţile americane una dintre cele mai bine puse la punct reţele de traficanţi de droguri, având ca „specialitate“ comercializarea amfetaminei şi a cocainei pe teritoriul SUA.

Liderul grupării, Nazareno Moreno Gonzales, supranumit „El mas loco“ („cel mai nebun“), îşi obligă „supuşii“ să citească Biblia şi cărţile unui reverend evanghelic american, John Eldredge, „ca să redescopere valorile sănătoase“. Pentru o îndoctrinare mai eficientă, Gonzales a angajat şi „misionari“, care ţin cursuri, de asemenea obligatorii, „de întărire a spiritului şi a minţii“.

Paramilitarii clanului mai sunt constrânşi să înveţe pe dinafară aforisme scrise de Gonzales, punctate cu precepte religioase.

Afacerile „Familiei“ sunt bine apărate de cei 9.000 de paramilitari care în unele zone ale statului Michoacan (de unde este originar Felipe Calderon, preşedintele Mexicului) folosesc uniforme ale poliţiei locale şi armament performant made in SUA.

Prezentându-se ca un „ecran protector împotriva răului“, organizaţia se vrea a fi o putere alternativă la cea oficială, încercând să-şi demonstreze utilitatea socială. De altfel, „Familia“ are, ocazional, raporturi de colaborare cu mediul politic din statele Guerrero şi Michoacan, contribuind la anihilarea unor reţele de traficanţi concurente. Totuşi, cei care se doresc a fi „justiţiarii divini“ au prea puţine în comun cujustiţia.

Recent, după ce poliţia federală mexicană a capturat trei paramilitari aparţinând „Familiei“, organizaţia a reacţionat printr-o contraofensivă cruntă: zeci de poliţişti şi rudele acestora au fost asasinaţi. La locul masacrului a fost lăsat un mesaj: „Să vedem dacă acum mai îndrăzniţi să arestaţi pe vreunul de-ai noştri“.

Relaţii cu presa

image

Medici şi poliţişti anchetează, în nordul Mexicului, o crimă comisă de „justiţiarii divini“ a căror victimă a fost avocata Raquenel Villanueva



Bileţelele cu explicaţii sau ameninţări lăsate la locul confruntărilor violente reprezintă o altă trăsătură caracteristică a organizaţiei. Mai mult, aceasta are şi un „ofiţer“ de relaţii cu publicul, Dionisio Plancarte, supranumit „El Tio“ („Unchiul“), care face propagandă pe internet, cumpără spaţii publicitare prin ziare, organizează interviuri telefonice pentru şefi.

Ultima ieşire mediatică l-a avut ca protagonist, la începutul lunii august, pe liderul militar al „Familiei“, Servando Martinez, care a negat că gruparea ar pune la cale represalii împotriva forţelor de ordine mexicane, propunându-i totodată un armistiţiu preşedintelui Felipe Calderon. „Unchiul“ a mediatizat totodată intenţia bosului Nazareno Moreno Gonzales de a finanţa construirea unor şcoli şi biblioteci, tocmai pentru „a pune în valoare viziunea şi conceptele mesianice“ ale acestuia. 

Ramificaţii în 30 de oraşe americane, în Olanda şi în China

Surse ale serviciilor secrete americane susţin că Nazareno Moreno Gonzales ar fi semnat recent o alianţă cu un lider al Cartelului Sinaloa. Înţelegerea i-ar permite „Familiei“ să-şi ramifice exportul de amfetamine în SUA de-a lungul a două axe: Tijuana-San Diego-Los Angeles şi El Paso-Houston-Atlanta.

Aceleaşi surse menţionează că gruparea criminală are reprezentanţi în cel puţin 30 de oraşe americane şi că a reuşit să se extindă şi în unele ţări europene precum Belgia şi Olanda, dar şi în China. O dovadă în acest sens ar constitui-o achiziţionarea din unele ţări asiatice a unor substanţe necesare producerii amfetaminei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite