Nou-născuţii mor pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la capitolul mortalitate infantilă, potrivit raportului ASP Vaslui. Rata mortalităţii de 21,1 la mie, înregistrată în prima jumătate a acestui an, vorbeşte, din nou, de un record trist în

la capitolul mortalitate infantilă, potrivit raportului ASP Vaslui. Rata mortalităţii de 21,1 la mie, înregistrată în prima jumătate a acestui an, vorbeşte, din nou, de un record trist în zonă. "Afecţiunile cu ponderea cea mai mare sunt bolile perinatale ale copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 28 zile", a declarat doctor Corneliu Dumitrache, de la Serviciul de Asistenţă Mamă şi Copil din cadrul ASP. Deşi ponderea cea mai mare a deceselor se înregistrează la vârste foarte fragede, nici copiii de până la trei luni nu scapă de acest pericol. "Pentru nou-născuţii de această vârstă, majoritatea deceselor sunt cauzate de afecţiuni respiratorii, malformaţii congenitale, afecţiuni digestive şi accidente", a mai declarat doctorul Dumitrache.

Uşoară redresare
În ciuda cifrelor îngrijorătoare, rata mortalităţii a scăzut, comparativ cu cea din lunile iulie-decembrie 2005, când procentul se ridica la 23,3 la mia de născuţi vii. "Există o uşoară tendinţă de scădere a ratei mortalităţii la nou-născuţi, majoritatea cazurilor de deces înregistrându-se în mediul rural", a spus Corneliu Dumitrache. Cu toate acestea, cifrele rămân îngrijorătoare. În mediul rural, valorile sunt mult mai ridicate decât cele din mediul urban, dovadă şi a deficienţelor din reţeaua sanitară din mediul rural, dar şi a educaţiei sanitare deficitare la acest nivel. În România, valoarea foarte ridicată a mortalităţii infantile, de aproape 17 decese la 1.000 de născuţi vii, plasează ţara alături de cele din lumea a treia. Tot din acest motiv, România s-a distanţat foarte mult de ţările europene, unde rata mortalităţii la copii este de aproximativ 5 la mie. Altfel tradus acest indicator, România anului 2006 se prezintă în faţa lumii cu o populaţie obosită, dezorientată care, de la zi la zi, îşi pierde curajul de a mai da naştere la copii şi de a-şi asuma responsabilitatea educării lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite