Titularizare: Nota 10 fără loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otilia Popa, din judeţul Alba, a obţinut nota maximă la examenul de titularizare din acest an, dar nu are post. Rezultate surprinzătoare la titularizarea din acest an. Multe note sub 7, dar şi candidaţi cu media 10 care nu au reuşit să obţină o catedră didactică.

Mai citeşte şi:
Alba Iulia: Examen susţinut în zadar
Hunedoara: Zeci de profesori de nota 1
Constanta: Şi dascălii copiază la examen, nu-i aşa?
Timişoara: 1,35, cea mai mică notă la examenul de titularizare în Timiş

Nota maximă nu asigură automat şi un post de titular în învăţământ. Asta au aflat pe propria piele două dintre candidatele la examenul de anul acesta. Otilia Popa are 35 de ani şi este dintr-un sat de pe Valea Jiului. A absolvit Facultatea de Biologie din Bucureşti în 1999. Este căsătorită şi are doi copii.

„Am predat ca suplinitoare la mai multe şcoli din Alba Iulia, dar în ultimii ani am fost acasă, în concediul de îngrijire a copilului. Doresc să intru din nou în învăţământ şi din acest motiv am susţinut examenul”, spune tânăra. S-a pregătit temeinic şi a obţinut nota 10. Pentru că în acest an nu a fost niciun post scos la titularizare la specializarea biologie, femeia nu poate spera decât la o suplinire.

Într-o situaţie inedită se află şi două candidate care s-au înscris pentru a obţine o catedră la istorie. Pentru această disciplină, în şcolile din judeţul Alba nu este titularizabil decât un singur post. Două candidate au obţinut însă media 10, profesoara Amalia Elena Miheţ şi profesoara Daniela Satmari.

„Mă bucur că a mai luat cineva 10, chiar dacă nu voi obţine eu catedra. Eu am o dublă specializare şi poate voi avea norocul să obţin un post titularizabil în direcţia aceasta”, a spus Daniela Satmari. Profesoara a mai obţinut o notă de 10 la examenul de titularizare din 2005, dar nici atunci nu au fost posturi.

Constantin Negucioiu, inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Alba, a declarat că în astfel de situaţii departajarea candidaţilor se face pe baza mediei rezultate din media anilor de studii superioare şi media la licenţă, împărţită la doi.

Multe note sub 7 în Ilfov

Rezultatele parţiale ale examenului afişate în weekend arată că, în ciuda concurenţei mari, multe posturi titularizabile au rămas neocupate, candidaţii obţinând note sub 7. “Din păcate, de la an la an, pregătirea celor care candidează pentru un post de profesor titular este tot mai scăzută.

Cele mai mari carenţe sunt la metodica predării, cunoştinţe psihopedagogice şi de relaţionare”, a explicat Rada Dumitru, inspector de imagine la Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov. “Astfel, pătrund în sistem oameni cu o pregătire ştiinţifică cât de cât bună, dar care nu ştiu să predea la clasă. În această situaţie elevii nu pot acumula cunoştinţe esenţiale pe termen lung”, a spus inspectorul.

image

Rezultatele la titularizare au fost afişate la inspectoratele şcolare din toată ţara  Foto: Mihai Popa



Pregătirea deficitară a candidaţilor la titularizare s-a văzut în numărul mare de note sub 7, adică sub media minimă de titularizare, care a dus în unele situaţii la neocuparea posturilor scoase la concurs. În judeţul Ilfov, la specializarea educaţie tehnică, din trei candidaţi, doi au obţinut note sub 7, iar la engleză, din cei 35 de candidaţi care s-au înscris pentru 29 de posturi titularizabile, 17 au obţinut note sub 7.

La franceză au fost 30 de posture pentru care s-au înscris 21 de candidaţi. Opt dintre ei au luat sub 7. În judeţul Gorj, pentru un post de profesor de informatică s-au înscris 60 de candidaţi. Dintre aceştia numai unul a reuşit să obţină o suplinire cu nota 5,20. Numai 371 de candidaţi au luat note peste 7, în timp ce 898 au obţinut note mai mici.

Profesorii români, căutaţi în Germania

Tot mai mulţi profesori din România şi Bulgaria, care sunt consideraţi „bine pregătiţi, dar cu lacune de pedagogie“, sunt căutaţi pentru a fi angajaţi în sistemul de învăţământ din Germania ca urmare a lipsei de forţă de muncă din acest domeniu, scrie „Bild“. Publicaţia germană atrage atenţia că lipsa de profesori este tot mai dramatică în Germania.

A luat 5, dar speră la un post de suplinitor

Andreea Buzaş este din Ştei, judeţul Bihor. Anul acesta şi-a încercat pentru prima oară norocul pentru obţinerea unui post de educatoare. A luat nota 5,5. “Am dat examen la limba şi literatura română şi metodica predării în grădiniţele de copii. Am luat 5,5. Sper să primesc măcar un post de suplinitor. Oriunde.

Nu am pretenţii ”, spune Andreea Bulzaş. Proaspăta absolventă recunoaşte că s-ar fi aşteptat la cel puţin un 7, după proba de limba română. “Poate că nu am urmat eu ideile cerute de ei”, îşi explică Andreea rezultatul slab obţinut. Ea nu crede că notele primite reflectă nivelul său de cunoştinţe.

Candidaţii de la „Spiru“ au depus plângere penală

Peste 20 dintre absolvenţii Universităţii „Spiru Haret“, secţia Deva, care au fost scoşi din examenul de titularizare, au depus plângere penală la Parchetul Judecătoriei Deva. Plângerea a fost depusă împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, pentru abuz în serviciu şi comportament abuziv, şi va fi trimisă Poliţiei pentru cercetare.

image

Andreea Buzaş

„Plângerea a fost depusă de un avocat în numele a 20 de persoane absolvente ale secţiei Deva a Universităţii «Spiru Haret» care nu au dat examenul de titularizare şi este îndreptată împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. Plângerea este formulată pe abuz în serviciu şi comportament abuziv şi a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva“, a declarat Victoriţa Povarnă, procuror.

Persoanele care au depus plângerea reclamă faptul că reprezentanţii ISJ Hunedoara, care au coordonat comisia de examinare la concursul de titularizare, le-au refuzat dreptul de a da examenul şi i-au scos afară din săli cu câteva minute înainte ca subiectele să fie făcute publice.

La Braşov, candidaţii de la „Spiru“ au dat examen

Patru dintre cei zece candidaţi de la Universitatea „Spiru Haret“ care au susţinut, la Braşov, la 15 iulie, examenul de titularizare au obţinut note peste 7, alţi trei absolvenţi au primit note între 5 şi 7, iar trei nu au reuşit să obţină o notă de trecere.

La examenul de titularizare s-au înscris 11 candidaţi de la „Spiru Haret“, însă unul dintre aceştia nu s-a prezentat pentru susţinerea examenului.

„Pentru a fi totul în regulă, le-am cerut candidaţilor o adeverinţă din care să reiasă că au susţinut licenţa la zi şi pentru cei care au obţinut peste nota 7, şi pentru cei care au obţinut între 5 şi 7, aceştia din urmă putând merge la suplinire“, a declarat Ovidiu Deliu, jurist în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Braşov.

La examenul din 15 iulie, în judeţul Braşov, s-au prezentat 1.352 de candidaţi, aproximativ 190 obţinând note sub 5, alţi 542 de candidaţi note între 5 şi 7. Pentru anul şcolar 2009-2010, ISJ Braşov a scos la concurs 910 posturi, dar numai 350 dintre acestea sunt titularizabile.

Diplome nule

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, săptămâna trecută, că diplomele eliberate de Universitatea „Spiru Haret“ de la formele de învăţământ neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani. În urma acestui scandal, Universitatea „Spiru Haret“ a dat Ministerul Educaţiei în judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite