Norul de cenuşă nu afectează România până miercuri dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a anunţat marţi că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului activ Grimsvötn din sud-estul Islandei nu va afecta spaţiul românesc, până miercuri dimineaţa.

Potrivit datelor de ultimă oră primite de MMP, până la data de 25 mai 2011 (ora 06 GMT - ora 09, ora României) norul de cenuşă vulcanică nu va afecta spaţiul românesc.

MMP monitorizează permanent prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.

Datele monitorizate sunt în conformitate cu ultimele actualizări ale prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică).

Norul de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Grimsvötn deasupra Scoţiei şi nordului Irlandei a condus marţi la anularea a circa 500 de zboruri din cele 29.000 prevăzute, mare parte în Scoţia, potrivit Organizaţiei europene pentru securitatea navigaţiei aeriene, Eurocontrol.

Serviciul de meteorologie al Germaniei a anunţat că norul de cenuşă ar putea determina închiderea temporară, începând de la miezul nopţii (orele 22.00 GMT), a aeroporturilor din Hamburg şi Bremen, iar mai târziu şi la Berlin.

Vulcanul islandez Grimsvotn a erupt în weekend. Vulcanologii islandezi au declarat că erupţia va dura câteva zile sau săptămâni şi nu va duce la un colaps în transporturile aeriene, aşa cum s-a întâmplat în primăvara anului 2010.

Erupţiile vulcanice sunt comune în Islanda, ţară aflată de-a lungul Riftului Atlanticului, care separă placa tectonică eurasiatică de cea nord-americană.

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull în luna aprilie 2010, care a impus închiderea în totalitate sau în mare parte a spaţiului aerian european timp de o lună, a provocat economiei mondiale pagube de aproximativ cinci miliarde de dolari, dintre care 2,2 miliarde numai sectorului aerian, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Oxford economics.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite