Satu Mare: Parc acvatic pe 20 de hectare la Noroieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul parc turistic din zonă va fi finalizat în cinci ani şi va fi construit din fonduri europene. Parcul „Sanaqua“ va cuprinde, pe lângă un Aquaparc, hotele, piscine de cinci tipuri, saune, săli de tratament, restaurant şi zone comerciale.

Despre proiectul unui Aquaparc de proporţii la Noroieni se vorbeşte de câţiva ani buni, iar elaborarea documentaţiei pentru obţinerea finanţărilor europene va mai dura cel puţin doi ani.  Până atunci, sătmărenii vor frecventa în continuare aquaparcurile termale din Ungaria.

Primul pas a fost, însă, făcut şi anume forarea unui puţ de apă termală la o adâncime record de 1.600 de metri unde apa  are o temperatură de peste 80 de grade Celsius, la talpa sondei, iar la suprafaţă, temperatura apei atinge 72 de grade Celsius şi un debit de aproximativ 500 de litri pe minut. Săpăturile au început în luna septembrie şi s-au încheiat săptămâna trecută.

Parc turistic de 20 de hectare
Cercetările efectuate atât pe teren, cât şi în laborator pentru a descoperi şi localiza zăcămintele de minerale din zonă (prospecţiune) au costat peste un milion de euro. „Investiţia este una de proporţii fiind considerată de mare risc, risc ce a fost eliminat odată cu identificarea sursei de apă. În afară de proprietăţile curative ale apei termale, aceasta mai poate fi folosită şi din punct de vedere energetic“, a declarat inginerul geolog Saşa Nicolici. Autorităţile locale şi judeţene au prezentat, ieri, bazele celui mai mare proiect turistic din zonă şi chiar din ţară. Este vorba de parcul turistic care se va construi, peste aproximativ cinci ani, în zona Noroieni pe o suprafaţă de peste 20 de hectare.

Parcul „Sanaqua“ va cuprinde, pe lângă un Aquaparc, hotele, piscine de cinci tipuri, saune, săli de tratament, restaurant, zone comerciale, locuri de joacă pentru copii, scenă pentru spectacole, zone de înfrumuseţare şi multe alte module.
„Pentru Satu Mare este un prim pas, va porni o dezvoltare în turism. În Ungaria, o bază geotermală este infrastructura de bază a turismului“, a declarat inginerul Zoltan Gyorgy, reprezentantul firmei Aguaplus din Ungaria, care a realizat lucrările de forare. Aquaparcul va fi realizat din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste opt milioane de euro. În acest sens, firma Solarex va depune, în data de 23 noiembrie, proiectul spre finanţare, pe măsura 5.2 din Programul Operaţional Regional. Restul investiţiilor din cadrul parcului turistic vor fi realizate de diferiţi investitori care sunt aşteptaţi să depună proiecte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite