Noii miniştri au venit cu cadouri şi demiteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii şi actualii miniştri au făcut ieri schimb de ştafetă. Ziua de ieri a început cu o întâlnire privată între fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi actualul şef al Executivului,

Foştii şi actualii miniştri au făcut ieri schimb de ştafetă. Ziua de ieri a început cu o întâlnire privată între fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi actualul şef al Executivului, Emil Boc. Seara, Boc a anunţat prima măsură a noului Guvern:

suspendarea până pe 31 decembrie 2009 a ocupării prin concurs a 145.000 de posturi vacante din administraţie. La ceremoniile de la două ministere-„cheie” – Apărare şi Externe – a asistat şi preşedintele Traian Băsescu.

TRANSPORTURI.  Noul ministru, Radu Berceanu, şi-a început mandatul în forţă, cu demiterea celor 24 de directori generali de la companiile şi instituţiile din subordinea ministerului, din cauza salariilor „nesimţite” de peste 400.000 de lei per total. Fostul ministru Ludovic Orban l-a acuzat că politizează ministerul.

INTERNE. “Nu voi tolera poliţişti în slujba infractorilor, nu voi tolera scurgeri de informaţii în beneficiul infractorilor şi nu voi tolera clemenţă faţă de infractorii periculoşi”, a declarat noul ministru, Gabriel Oprea.

MEDIU. Attila Korodi, fostul ministru, i-a lăsat „moştenire” lui Nicolae Nemirschi nu numai cheile de la cabinet, ci şi bicicleta cu care a circulat în perioada mandatului său. Nemirschi a reiterat necesitatea suspendării ordonanţei privind taxa de înmatriculare auto.

APĂRARE.  Preşedintele Băsescu şi-a modificat programul pentru a participa la învestirea ministrului Mihai Stănişoară. “Am asistat la prea multe schimbări de miniştri ai Apărării. Vreau să cred că de această dată vom avea un mandat de patru ani”, a spus şeful statului.

TINERET. La ministerul nou-înfiinţat, Monica Iacob Ridzi l-a lovit sub centură pe premierul Boc, încă primar de Cluj, care asista la învestitură. Ea a spus că a semnat în grabă protocolul de preluare, dar că l-a citit în prealabil, nu a semnat „ca primarul”.

DEZVOLTARE. Odată cu semnarea protocolului de predare-primire, Laszlo Borbely i-a făcut cadou noului ministru Vasile Blaga o cască de constructor, cu inscripţia“„Autostrada Transilvania“, şi o minge antistres.

EXTERNE. Preşedintele Băsescu, prezent la ceremonie, a reproşat “rateul major în relaţia economică cu China”, precizând însă că nu este vina diplomaţilor, ci a “structurilor guvernamentale”.

TURISM. Prioritatea declarată a noului ministru, Elena Udrea, este mutarea sediului instituţiei în Palatul Victoria.

SĂNĂTATE. “Prioritatea zero a mandatului meu este o nouă politică a preţului la medicamente (…). Nu vreau să mai văd cozi la farmacii”, a spus noul ministru, Ion Bazac.

EDUCAŢIE. Ecaterina Andronescu a fost singurul ministru care nu a preluat oficial ministerul, înainte de prima şedinţă de Guvern, deoarece predecesorul său, Anton Anton, era plecat la Viena.

ECONOMIE. Adriean Videanu, noul ministru, a spus că îşi doreşte să continue politica de industrializare, iar ca obiectiv primordial şi-a fixat “securitatea energetică peste iarnă”.

MUNCĂ. Pentru Marian Sârbu, noul deţinător al portofoliului, principala preocupare în acest mandat va fi legată de pensii. El crede că nu vor fi probleme cu majorarea salariului minim la 600 de lei în 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite