Barroso îi dă lui Ponta alte trei teme: restauraţi urgent stabilitatea în ţară, atenţie la DNA şi Parchetul General, pierdeţi banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Şeful Executivului de la Bruxelles i-a transmis premierului Victor Ponta teme suplimentare faţă de cele 11 deja angajate acum o lună.

Premierul Victor Ponta a ajuns ieri la Bruxelles în cabinetul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, cu răspunsurile la 10 angajamente şi jumătate din lista îngrijorărilor Bruxelles-ului şi a plecat cu trei teme şi mai grele: restabilirea urgentă a stabilităţii politice şi a încrederii în statul de drept din România, atenţie la numirile la DNA şi Parchetul General şi soluţii rapide pentru fondurile europene.   

„Restauraţi urgent stabilitatea în ţară"

Barroso i-a transmis lui Ponta că are aceleaşi îngrijorări pe care i le-a spus şi preşedintelui Traian Băsescu săptămâna trecută: este nevoie ca România să înlăture orice dubii legate de angajamentul pentru statul de drept, independenţa Justiţiei şi respectul pentru deciziile constituţionale.  Barroso a mai precizat: toate forţele politice din România, din Guvern şi opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere pentru obiectivul cel mai important: restaurarea urgentă a stabilităţii instituţionale şi politice.

 „Acest lucru va fi deosebit de important în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din această toamnă", a mai precizat Barroso. Obiectivele stabilite de ultimul raport pe Justiţie trebuie îndeplinite, iar următoarea evaluare a Comisiei Europene va evalua dacă echilibrul puterilor în stat a fost restaurat. „Va fi deosebit de important ca nominalizările pentru posturile-cheie de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se desfăşoare echitabil şi transparent. Guvernul, atât înainte, cât şi după alegeri, ar trebui să evite numirea miniştrilor cu probleme de integritate sau decizii de incompatibilitate", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene după întâlnirea Barroso - Ponta. 

Ponta despre „faimoasele" 11 puncte

Premierul a dat de înţeles că a avut o întâlnire extrem de constructivă. Numai de Viviane Reding nu a vrut să vorbească. Tonul precizărilor CE arată însă că mai sunt teme cheie de care Bruxelles-ul nu e mulţumit.  Dacă Băsescu a avertizat că Bruxelles-ul nu poate fi păcălit cu unele declaraţii în afara ţării şi altele de Bucureşti, Ponta a venit cu altă interpretare după întâlnirea cu şeful Executivului UE. „Preşedintele Barroso a apreciat faptul că faimoasele 11 puncte au fost tratate de mine şi de Guvern la modul cel mai serios şi au fost îndeplinite.

Evident că în continuare trebuie să arătăm, noi din România, nu de la Bruxelles, că putem să ne gândim şi că putem duce bătălia noastră internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în UE". 

Ratăm banii de la UE?

Barroso şi Ponta au discutat şi despre lipsa de rezultate în absorbţia fondurilor UE  de către  România. „În timp ce un efort major a fost realizat în cursul anului trecut, capacitatea de absorbţie rămâne extrem de scăzută şi România riscă să piardă sume importante de finanţare, care ar putea avea un impact benefic major asupra cetăţenilor români şi a întreprinderilor", a precizat CE. Preşedintele Barroso a cerut Guvernului să ia măsuri imediate pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă şi normele privind achiziţiile publice.

Ponta înţelege că e o temă grea, dar nu poate da detalii despre soluţii. Ştie doar că vinovaţii nu sunt din guvernarea lui. „Am discutat în mod concret despre ceea ce reprezintă din punctul meu de vedere cel mai dificil şi cel mai important punct de pe agenda europeană: absorbţia fondurilor europene. Trebuie să găsim împreună căi prin care lucrurile greşite din 2011 şi 2012 să nu se răsfrângă acum, în 2012 şi 2013, asupra României, pentru că am pierde foarte mult din ceea ce ţara are nevoie şi ar fi un semn prost după semnele bune din punct de vedere economic pe care le-am avut în acest an", a spus Ponta.

"Va fi deosebit de important ca nominalizările pentru posturile-cheie de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se desfăşoare echitabil şi transparent."
Jose Manuel Barroso şeful Comisiei Europene

"Putem duce bătălia noastră internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în UE."
Victor Ponta premierul României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite