Noi reguli: anvelopele vor fi împărţite pe clase energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au introdus obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, autorităţile pregătesc un nou poiect de lege privind etichetarea cauciucurilor pe clase energetice.

Ministerul Economiei a emis un proiect de act normativ prin care  toate anvelopele (de vară şi iarnă) vor fi etichetate de la 1 noiembrie pe clase energetice, de la "A" la "G".

Proiectul de act normativ are la bază Regulamentul nr. 1222/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor, în special, legat de eficienţa consumului de combustibil.

"În contextul acţiunilor concentrate pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor, la nivelul UE, s-a conturat necesitatea constituirii unui cadru de reglementare pentru promovarea pneurilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, sigure şi cu niveluri scăzute de zgomot, pneurile fiind considerate componente auto cu impact major asupra consumului de combustibil", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de hotărâre de Guvern.

Pe etichetele anvelopelor vor fi înscrise informaţii pe o scală de la "A" la "G" despre consumul de carburant, nivelul de zgomot la exterior, clasele de aderenţă pe carosabil umed, longevitatea pneurilor şi cât de poluante sunt ele.

Cum vor fi etichetate anvelopele

Furnizorii şi distribuitorii de anvelope vor  fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 18.000 lei şi 20.000 lei, respectiv între 12.000 lei şi 15.000 lei, dacă anvelopele nu vor avea etichete energetice.

Şi distribuitorii de autovehicule sunt pasibili de amenzi cuprinse între 9.000 lei şi 11.000 lei dacă nu oferă clienţilor informaţii despre clasa energetică a anvelopelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite