Noi descoperiri despre tumorile cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi descoperiri despre tumorile cerebrale
Noi descoperiri despre tumorile cerebrale

Cercetările realizate în ultimii cinci ani au demonstrat că, la fel ca orice ţesut al corpului, şi ţesutul canceros porneşte tot de la nişte celule stem.

Descoperirea că tumorile provin tot de la o categorie de celule stem explică de ce, odată îndepărtat pe cale chirurgicală, cancerul nu dispare totuşi din corp.

Aceste celule nu pot fi detectate cu niciun mijloc obişnuit de diagnostic, deoarece se „ascund“ în locurile cele mai inaccesibile şi totuşi cele mai favorabile pentru dezvoltarea lor. Până în prezent, specialiştii au descoperit celulele stem canceroase pentru patru forme ale tumorilor cerebrale maligne, pentru mielom (localizat la nivelul măduvei osoase) şi pentru cancerul mamar.

Cum se formează cancerul

Cancerul de la nivelul creierului este una dintre cele mai problematice forme de afecţiuni oncologice, deoarece este foarte dificil de tratat. Iar acest lucru are o explicaţie destul de simplă: până de curând nu se descoperiseră cu exactitate mecanismele de formare a acestui tip de tumori.

Cercetătorii credeau că toate celulele ce formează o tumoare cerebrală malignă sunt identice. Însă, de puţin timp, oamenii de ştiinţă au scos la iveală că, în interiorul tumorilor cerebrale există un ansamblu de celule stem canceroase. De fapt, aceste celule sunt cele care conferă malignitatea tumorilor, au concluzionat specialiştii în biologie moleculară de la Spitalul de Copii „St. Jude“, din Tennessee, Statele Unite.

Mai exact, tumorile se formează prin acumularea celulelor stem canceroase situate într‑un fel de „nişe“ minuscule create de vasele de sânge din creier. Pe măsură ce aceste celule sunt „hrănite“ de vasele de sânge cu care coexistă, ele se dezvoltă şi formează tumori.

Se va crea un nou tratament

Odată descoperit punctul slab al celulelor stem canceroase, cercetătorii vor putea crea un tratament care să ţintească exact aceste celule. Prin urmare, specialiştii lucrează la o metodă prin care să fie distruse părţi din capilarele ce hrănesc aceste celule. Este posibil ca şi tratamentele antiangiogenice (de împiedicare a formării de noi vase de sânge) deja existente să fie eficiente.

Cum supravieţuiesc celulele stem

Specialiştii de la Spitalul de Copii „St. Jude“ încearcă acum să găsească punctul slab al celulelor stem canceroase, prin compararea lor cu celulele stem neurale noncanceroase. Cele din urmă sunt concentrate în zonele creierului bogate în vase de sânge, care sunt căptuşite cu celule endoteliale.

Acestea, la rândul lor, secretă o serie de substanţe chimice care ajută celulele stem să supravieţuiască. În acelaşi fel sunt menţinute în viaţă şi celulele stem canceroase care se adăpostesc în apropierea capilarelor. În momentul în care cercetătorii au injectat şoarecilor de laborator celule stem dintr-o tumoare malignă umană împreună cu celule endoteliale, animalele au dezvoltat tumori mai mari decât şoarecii cărora li s-au injectat doar celulele stem canceroase.

De ce este atacat creierul

Cele mai frecvente tumori cerebrale maligne sunt rezultatul migrării celulelor canceroase în corp, de la alte organe, fenomen numit metastază. Mai rar, celulele canceroase se formează direct la nivelul creierului şi formează aşa-zisele tumori cerebrale primare. Acestea se pot răspândi de-a lungul sistemului nervos central şi pot ajunge şi în măduva spinării. Deşi nu se cunosc exact cauzele, se presupune că factorul genetic are un rol esenţial în apariţia cancerului cerebral.

Specialistul nostru

Dr. Radu Braga cercetător în neuroştiinţe Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe,Universitatea de Medicină „Carol Davila”

În dezvoltarea umană, celulele stem (celule suşă) sunt celule nediferenţiate, care, prin diviziune mitotică, au capacitatea să se reînnoiască (şi să păstreze nemodificate proprietăţile originale ale acestor celule), dar au şi capacitatea de a se diferenţia şi de a genera celule înalt specializate.

Prin analogie, cercetări recente au emis ipoteza că, la originea tumorilor canceroase maligne, ar sta nişte celule mutante, cu proprietăţile de a se divide şi de a menţine nucleul germinativ, dar şi de a se multiplica şi genera mase tumorale localizate sau la distanţă.

Aceste celule sunt incriminate pentru recidivele canceroase ale pacienţilor trataţi pentru diferite tipuri de cancer. De altfel, intervenţia chirurgicală are menirea de a extrage masele solide de celule canceroase, iar chimioterapia şi radioterapia urmăresc distrugerea acestor celule stem canceroase potenţial restante în organism.

Incidenţă

Aproximativ trei copii din 100.000 sunt afectaţi de tumorile cerebrale canceroase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite