Noi tensiuni turco-israeliene, după difuzarea unui serial controversat la televiziune turcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe israelian a dat dispoziţii ca ambasadorul Turciei în Israel să fie convocat şi să i se înainteze o notă de protest privind un serial turc de televiziune care ar portretiza soldaţi ai statului evreu care ucid copii, informează miercuri ministerul de resort de la Tel Aviv, citat de AP.

Avigdor Lieberman a precizat într-un comunicat că serialul difuzat de televiziunea turcă de stat constituie o incitare împotriva Israelului "de nivelul cel mai grav", relatează Agerpres.

Televiziunea israeliană a difuzat un clip miercuri seară care ar fi un promo al serialului, în care se poate vedea un actor îmbrăcat în soldat israelian care împuşcă în piept, de la mică distanţă, o copilă.

Postul de radio ale armatei israeliene susţine că serialul, despre dificultăţile prin care trece o familie palestiniană, a fost difuzat marţi de postul TRT 1. Acesta ar conţine şi imagini şocante cu uciderea unui nou-născut de către soldaţi israelieni, după ce mama sa a intrat în travaliu şi a născut la un baraj rutier israelian.

"Un serial ca acesta, care nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, care prezintă soldaţi israelieni ca ucigaşi de copii nevinovaţi, nu este de difuzat nici măcar într-o ţară duşmană şi cu atât mai puţin într-una care are relaţii diplomatice cu Israelul", a mai precizat Lieberman în comunicat.

Relaţiile Turciei musulmane cu Israelul s-au deteriorat de la ofensiva din decembrie-ianuarie împotriva militanţilor islamişti din Fâşia Gaza, care s-a soldat cu uciderea a sute de civili, notează Reuters.

Săptămâna trecută, Ankara a anulat un exerciţiu militar internaţional la care urmau să ia parte piloţi israelieni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite