Nobelul pentru fizică, împărţit de SUA şi Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi japonezi şi un american au câştigat distincţia pentru descoperiri în fizica subatomică. Americanul Yoichiro Nambu a câştigat jumătate din Premiul Nobel, cealaltă jumătate revenind, în mod egal, japonezilor Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa.  

Doi cercetători japonezi şi unul american de origine japoneză au câştigat Premiul Nobel pentru fizică 2008, a anunţat ieri comitetul Nobel. Distincţia a fost atribuită de Academia Regală de Ştiinţe a Suediei,pentru rezultatele cercetărilor în domeniul fizicii subatomice.

Americanul Yoichiro Nambu, de la Universitatea din Chicago, a câştigat jumătate din premiu pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontană a simetriei în fizica subatomică. Japonezii Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa au împărţit cealaltă jumătate a premiului pentru descoperirea originii mecanismului de distrugere a simetriei care dovedeşte originea a cel puţin trei familii de quarcuri în natură. Cei trei cercetători vor împărţi cei 1,4 milioane de dolari, o diploma şi o invitaţie la ceremonia care se va desfăşura la Stockholm pe 10 decembrie. 

Astăzi, Nobelul pentru chimie

Astăzi va fi atribuit Premiul Nobel pentru chimie, iar mâine cel pentru literatură. Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat pe 10 octombrie. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.Premiile Nobel sunt decernate începând din 1901.

Fizicienii laureaţi în ultimii ani

Francezii Luc Montagnier şi Francoise Barre-Sinoussi au primit luni Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperirea HIV. Această recunoaştere pune capăt unei îndelungate dispute cu privire la paternitatea descoperirii, revendicată şi de americanul Robert Gallo, comentează Reuters.

În 1987, Montagnier şi Gallo s-au acuzat reciproc că au lucrat cu mostre contaminate şi a fost nevoie de negocieri la nivel de şefi de stat pentru a convinge cele trei institute de cercetare implicate să împartă drepturile de autor.

Cei doi francezi împart premiul cu germanul Harald zur Hausen de la Universitatea din Duesseldorf, cel care a descoperit papilomavirusul, care cauzează cancerul de col uterin. Fost director al Centrului de cercetare oncologică german, Zur Hausen şi-a început cercetările în anii ‘70, folosind eşantioanele prelevate pentru biopsii. 

Din istoria Premiului Nobel


Economistul american Leonid Hurwicz a devenit, în 2007, cel mai vârstnic laureat Nobel, la 90 de ani, în timp ce britanicul Lawrence Bragg a câştigat Nobelul pentru fizică la numai 25 de ani, în 1915, împreună cu tatăl său.

Numai 5% din laureaţi sunt femei Franţuzoaica Marie Curie şi americanca Maria Goeppert Mayer au luat premiul pentru fizică în 1903, respectiv 1963. 12 premii pentru pace şi 11 pentru literatură au revenit femeilor.

Nobelul a fost refuzat de două ori: de către scriitorul francez Jean Paul Sartre, în 1964, pe motiv că nu doreşte ca “autorul să se transforme în instituţie” şi de vietnamezul Le Duc Tho, în 1973. El a refuzat premiul pentru pace primit împreună cu secretarul de stat american Henry Kissinger, motivând că în ţara sa nu este pace...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite