Nobel pentru „părinţii“ fotografiei digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nobel pentru „părinţii“ fotografiei digitale
Nobel pentru „părinţii“ fotografiei digitale

Premiul Nobel pentru Fizică 2009 a fost decernat americano-britanicului Charles Kao, pentru activitatea sa de cercetare asupra proprietăţilor fibrei optice, şi oamenilor de ştiinţă americani Willard Boyle şi George Smith pentru studiile lor asupra proprietăţilor materialelor semiconductoare, a anunţat ieri Comitetul Nobel.

Membrii comitetului de acordare a prestigioasei distincţii i-a numit pe cei trei fizicieni americani „adevăraţi maeştri ai luminii“, deoarece descoperirile lor au produs „numeroase inovaţii cu aplicaţie practică în viaţa de zi cu zi şi la obţinerea de noi instrumente ştiinţifice“.

Cei trei cercetători au creat tehnologia din spatele fotografiei digitale şi au contribuit la dezvoltarea comunicaţiilor în jurul lumii prin reţelele de fibră optică, capabile să transfere volume foarte mari de date, într-un timp foarte scurt. În plus, Charles Kao a făcut progrese în domeniul transmiterii fluxurilor de lumină prin fibre optice.

La rândul lor, Willard Boyle şi George Smith au inventat un circuit semiconductor de imagini, senzorul CCD. Descoperirile lor au deschis calea aplicaţiilor pe bază de fibră optică, aceste tehnologii fiind folosite în prezent în aproape toate domeniile legate de comunicaţiile telefonice şi transferul de date.

Această descoperire, realizată în 1966, este prezentă astăzi în aprope toate domeniile în care sunt folosite aparate de fotografiat sau camere de luat vederi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite