Noaptea generalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Dobre, secretarul de stat care i-a convocat pe chestori, Chestorul Nicolae Căbulea, acuzat de abuz în serviciu, Chestorul Constantin Manoloiu
Paul Dobre, secretarul de stat care i-a convocat pe chestori, Chestorul Nicolae Căbulea, acuzat de abuz în serviciu, Chestorul Constantin Manoloiu

În noaptea de 1 spre 2 august, ministrul Victor Paul Dobre a chemat la ordine chestori şi comisari-şefi şi au plăsmuit adresa prin care MAI nu îşi mai asumă veridicitatea listelor electorale permanente.

Încercarea celor de la putere de a micşora listele cu electori de pe listele electorale permanente s-a transformat într-un dosar penal. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu şi-au început urmărirea penală împotriva mai multor persoane şi au cerut de la Parlament aviz pentru anchetarea fostului ministru Victor Paul Dobre, pe care îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor persoanei.

Totul a început pe 1 august, atunci când Curtea Constituţională a cerut listele electorale permanente actualizate. După ce de la Ministerul Administraţiei şi Internelor a răspuns solicitării, seara Dobre i-a convocat la minister pe chestorul principal de poliţie Nicolae Căbulea, chestorul de poliţie Constantin Manoloiu, un comisar-şef de poliţie şi un secretar de stat. „La această întâlnire, ministrul delegat pentru Administraţie, numitul Victor Paul Dobre a solicitat chestorului de poliţie Constantin Manoloiu să întocmească o completare la solicitarea deja transmisă Curţii Constituţionale pentru o interpretare «corectă» a adresei iniţiale, în cursul nopţii lucrându-se la proiectul acestui document, ce a fost asumat prin semnătură de către chestorul de poliţie Constantin Manoloiu", se arată în referatul procurorilor.

„Documentul astfel întocmit şi înregistrat sub nr. 3479199 a fost transmis în dimineaţa zilei de 2 august 2012 la minister, unde după ce a fost examinat de ministrul delegat pentru Administraţie, numitul Victor Paul Dobre, s-a întocmit adresa nr.74.619/VPD/02.08.2012 către Curtea Constituţională, în care se menţionează: „în continuarea adresei noastre ..., vă transmitem, în anexă, precizările suplimentare ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date" , adresă semnată de ministrul delegat şi trimisă apoi la semnare pentru ministrul Administraţiei şi Internelor, chestorului principal de poliţiei Nicolae Căbulea", precizează procurorii.

Document fictiv trimis la CCR

Procurorii susţin că această adresă trimisă la Curtea Constituţională a fost întocmită tocmai pentru a avea timp şi justificare pentru a reduce numărul persoanelor aflate pe listele electorale. „Documentul avea practic un caracter fictiv, iar această împrejurare a fost cunoscută de către învinuiţi. Potrivit probelor administrate în cauză, scopul îl constituia justificarea formală a operaţiunilor ulterioare, prin care din listele electorale permanente urmau să fie excluse un număr de persoane cu drept de vot".

Un şef de direcţie semnează ca ministru'

Procurorii Parchetului General susţin că, prin această adresă, chestorul Manoloiu a cauzat „o tulburare însemnată relaţiilor sociale referitoare la evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu sunt posibile fără îndeplinirea corectă a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari. Orice persoană care ocupă o funcţie publică este responsabilă de acţiunile sale, iar încălcarea acestora atrage răspunderea sa".

Magistraţii susţin că Manoloiu nu avea nici calitate să semneze în numele ministerului. „Învinuitul cunoştea în mod detaliat procedurile ce trebuie urmate pentru alcătuirea listelor electorale permanente, însă, cu totală ignorare a legislaţiei în materie şi fără a avea vreun înscris justificativ, a consemnat şi a comunicat că Ministerul Administraţie şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deşi învinuitul Constantin Manoloiu este doar director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, structură subordonată ministerului şi nu putea formula un răspuns în numele ministerului", susţin procurorii.

"Documentul avea practic un caracter fictiv, iar această împrejurare a fost cunoscută de către învinuiţi.''
din referatul  de urmărire penală

Rus a dat bine pe interceptări

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus (foto), a jucat extrem de prudent în operaţiunea listelor electorale, din care USL încearcă să scadă 1,6 milioane de alegători.

El este singurul dintre învinuţi care nu a semnat niciun document, atât intern, cât şi extern (către Curtea Constituţională). Şi demisia sa a venit la timp, cu numai patru zile înainte de a apărea stenogramele înregistrărilor lotului MAI pus sub acuzare de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. Ce-i drept, a fost şi el înregistrat, dar pe mandatul luat de procurori pe numele lui Paul Dobre. Discuţia dintre cei doi este în avantajul lui Rus, dar dezvăluie şi jocurile ilegale ale liderilor USL: „Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nicio împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care...Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!"

Citatul este scos din relatarea lui Rus, pentru Dobre, din discuţia pe care primul a avut-o cu Victor Ponta. Cu alte cuvinte, în aceeaşi interceptare, Rus „reuşeşte" să dezvăluie intenţiile liderilor USL, dar şi faptul că el nu va da curs unor astfel de „gesturi politice", pentru a nu-şi „petrece bătrâneţile la puşcărie". Acum rămâne de văzut dacă la audieri, în faţa procurorilor, Rus va dezvălui numele celor din USL care îl instigau la comiterea unor fapte ilegale.

În aceste condiţii, la rândul lui, Rus nu poate fi acuzat decât de instigarea subordonaţilor săi, dar din interceptările prezentate până acum nu reiese nimic de genul ăsta. Mai mult, demisia lui Rus poate fi considerată ca un gest de protest al acestuia în faţa unor „gesturi" politice ale colegilor de partid, gesturi anchetate acum de procurori.

Procedura pentru interceptări

Ce pedepse  riscă membrii lotului MAI

- Victor Paul Dobre - abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 5 -15 ani de închisoare
- Nicolae Căbulea - abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 5 - 15 ani de închisoare
- Constantin Manoloiu - abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 5 -15 ani de închisoare

Interceptările din perioada 03-06 august

3.08.2012, Ora 20.48.
DOBRE VICTOR PAUL discută cu RUS ION:

DOBRE: Vă salut! Domnule ministru, nu vreau să vă stric seara, dar am înţeles că preşedintele şi cu premierul
s-au înţeles să demisionez.
Asta e viaţa!
RUS IOAN: Eu nu ştiu despre aşa ceva.(!!!)
DOBRE: Aşa mi-a spus domnul Chiţoiu. A fost o video-conferinţă la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanţi, cum e domnul Fenechiu, şi când am întrebat mi s-a spus că aşa s-a înţeles preşedintele cu Ponta. Nu am nicio problemă.
RUS IOAN: De ce?
DOBRE: Nu ştiu. Că am semnat că sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce... aşa este, dar aia e o altă problemă.
3.08.2012, ora  20.53.
DOBRE VICTOR PAUL
discută cu un domn V:
V: Da, Victor!
DOBRE: Salut! Azi, cât eram pe drum, a fost o video-conferinţă a înaltei conduceri cu filialele.
V: Am auzit, da.
DOBRE: Crin l-a re-mandatat pe Daniel. Vela, ăla de la Prahova, şi Fenechiu m-au făcut zob: că n-am semnat, că nu am făcut, că nu ştiu ce.
V: În teleconferinţă?! În video-conferinţă?
DOBRE: În videoconferinţă, da.
V: Cretini!
DOBRE: Am vorbit cu Chiţoiu. Zic: «Daniele, ce ştii?» Zice: «Ştii că Crin şi cu Ponta au hotărât că e mai bine, nu ştiu ce.» Zic: «Bine.» Deci, eu cred că până duminică îmi dau demisia şi îmi văd de concediu.
V: Mamă-mamă!
DOBRE: Treaba lor ce vor face!
V: Ce să zic?!
DOBRE: Îţi spun eu ce vor: vor să dea ordonanţe, să facă o nebunie întreagă.
V: Nu pot să cred!
DOBRE: Da, da! Să facă o ordonanţă, să nu voteze ăia de afară, să-i scoată de pe liste, o nebunie întreagă.
V: Victore, hai să vedem dacă nu ne dăm demisia de tot! Pe bune!
DOBRE: Cum?
V: Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!
4.08.2012, ora 16.40. MANOLOIU CONSTANTIN discută cu martora Laura Cusa (Şefa serviciului Juridic din MAI)
MANOLOIU: Noi... ăia de la noi, de la... care fac verificările...
DOAMNA: Aşa...
MANOLOIU: Trebuie să comunice numele persoanelor verificate, că ai văzut că
BEC- u' a dat dispoziţie să nu umble pă liste.
DOAMNA: Da...
MANOLOIU: Să nu rectifice copiile listelor şi...
DOAMNA: Nu, alea rămân aşa.
MANOLOIU: Şi oamenilor ce le trebuie, să aibă numele celor care... pentru o eventuală modificare, dacă e... nu? Sau cum zici?
DOAMNA: Da, separat ar trebui.
MANOLOIU: Eu asta vreau să scoată ăştia când... după ce va... operaţiunile... ţi-am dat ideea, tu gândeşti mâine, poimâine.
DOAMNA: Aşa...
MANOLOIU: Nu tabelul ăla insipid cu cifre, că n-are nicio valoare.
DOAMNA: Da, bineînţeles.
MANOLOIU: Numele persoanelor operate în registrul naţional.
DOAMNA: Da, exact!
MANOLOIU: Nu?
DOAMNA: Da, da, da...
MANOLOIU: Că asta este...
DOAMNA: Poate n-ar fi rău.
MANOLOIU: Păi, nu, asta e de sprijin şi pentru ăia când operează în liste...
4.08.2012, ora 18.19.
DOBRE VICTOR PAUL discută cu Rus Ioan
RUS IOAN: Luni cred că vor fi două hârtii! Nu ştiu exact. Mă mai văd cu premierul şi cu...dar aşa se profilează.
DOBRE: Aţi apucat să vorbiţi cu el?
RUS IOAN: Da, am vorbit, dar ei vor, în primul rând vor să fie minus 1.600 de aia, ori...aşa ceva nu... i-am spus că nu sunt, fizic şi nu sunt dispus la niciun fel de... nimic şi atunci nu cred că va fi altă soluţie!
DOBRE: Îhî.
RUS IOAN: Deci, ei ţin, neapărat, să fie aşa, deci să fie... să se demonstreze faptul că nu... că ăla e valid şi că majoritatea, cvorumul, e ăsta şi noi trebuie să facem cvorumul ăla. Punct. Păi, de unde... să-l facem?
DOBRE: Îhî.
RUS IOAN: Că sunt unii care zic că aşa este şi că noi ne opunem sau eu mă opun, că-s omul preşedintelui şi dumneata te-ai convertit. Am zis: Măi, deci, e în regulă, numai că voi vreţi să ne învăţaţi...ce? Că suntem tâmpiţi amândoi, eu şi cu omul ăla! Om fi proşti, dar chiar tâmpiţi nu suntem! Am băgat şi noi de seamă câţi sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nicio împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care... Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!  
DOBRE: Acum nu ştiu ce să fac, să-i dau şi eu un telefon să-i spun? Nici nu ştiu cum e mai bine!
RUS IOAN: Poţi să-i dai un telefon. Eu i-am spus: Măi, gândeşte-te... nu ştiu ce, mâine seară ajung la Capitală, luni dimineaţă sunt acolo şi, dacă chiar există această posibilitate, eu nu am nicio... chiar nu am nicio problemă. Asta e, înţeleg că e un imperativ major care voi ziceţi că poate fi susţinut, noi zicem, în tâmpenia noastră, că nu poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!
DOBRE: Atunci, zic aşa, trec eu mâine pe acolo, înainte de a pleca, scriu ce am de scris şi o las la dumneavoastră şi o găsiţi de dimineaţă."
4.08.2012, ora  20.46. DOBRE VICTOR PAUL discută cu un domn:
DOMN: Acum, Victor, pe de altă parte, am stat şi eu de vorbă cu ai mei... Ce s-a vorbit la teleconferinţă, este instigare la infracţiune... aia a PNL-ului. Pe bune!  
DOBRE: Da, sunt convins.
DOMN: Iar aceştia au chemat-o pe asta de la Evidenţa Populaţiei, care tu ştii foarte bine că e ofiţer MAI!
DOMN: Şi aia a venit la primar şi i-a zis: Domnule primar, când a fost scandalul cu moldovenii, acum trei luni, ne-am panicat şi am mai luat o dată la mână tot. Astea sunt listele! Scandalul era în altă parte.
DOBRE: Nu dragă, deci, ei... teoria este să scoată 1.600.000.
DOMN: Ce să scoată?! Cum îi scoate?
DOBRE: Să-i scoată pe ăia de afară, că sunt mai mult de 12 luni. O nebunie întreagă!
DOMN: Dar nu ai lege pentru asta! Nu ai lege, pentru numele lui Dumnezeu!
DOBRE: Ştiu, ştiu, ştiu.
DOMN: Iar nebunia că să dai ordonanţă, mie mi se pare...
DOBRE: Aia poate fi chiar...
DOMN: Finalul, finalului!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite