Revoltă contra lui Nistorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoltă contra lui Nistorescu
Revoltă contra lui Nistorescu

Una dintre „măsurile“ luate de noul director de la „Cotidianul“ a fost să-şi concedieze unul dintre seniorii editori fără să-l anunţe.Hotărârea lui Cornel Nistorescu este considerată o greşeală de Emil Hurezeanu, preşedintele Realitatea-Caţavencu. Totuşi, directorul are „mână liberă“ să decidă.

Mai citeşte şi:


La nici două zile de la numirea în funcţie, Nistorescu face vâlvă în redacţia „Cotidianul“. Potrivit lui Liviu Avram, redactor-şef adjunct al publicaţiei, în şedinţa de sumar de ieri-dimineaţă, Nistorescu a anunţat că Cristian Pătrăşconiu, senior editor, „nu va mai scrie la «Cotidianul»“.

Cât despre motivele demiterii, la întrebările ridicate de jurnalişti Nistorescu a răspuns sec că Pătrăşconiu nu se potriveşte cu conceptul ziarului, fără a oferi argumente concrete. Mai mult, jurnalistul, aflat în concediu, nici măcar nu a fost anunţat personal că va fi demis.

Pătrăşconiu nu a răspuns la telefoanele jurnaliştilor, dar a reacţionat prin intermediul blogului său, confirmând că a fost anunţat „neoficial, verbal şi de către colegi“ că domnul Cornel Nistorescu a decis să-l dea afară.

„Mi s-a povestit că, întrebat care au fost argumentele unei asemenea decizii, domnul Nistorescu nu a oferit niciunul care să indice vreo abatere profesională din partea mea“, a spus Pătrăşconiu pe blogul său. „A fost un act de voinţă şi de autoritate“, a completat jurnalistul.

Strategie editorială lipsă

Decizia lui Nistorescu i-a debusolat pe jurnaliştii din redacţia „Cotidianul“, aceştia vorbind despre o eventuală plecare în masă. Greu de crezut, având în vedere că lucrurile merg tot mai greu pe piaţa media. După ce în urmă cu aproape o lună peste 20 de jurnalişti au primit propunerea de a scrie pe cotidianul.ro pentru un salariu de 1.000 de lei pe lună, aproximativ jumătate dintre aceştia au decis să-şi dea demisia.

Atitudinea lui Nistorescu este dezaprobată şi de conducerea trustului Realitatea-Caţavencu. Emil Hurezeanu, preşedintele grupului, consideră că demiterea lui Pătrăşconiu în absenţa acestuia este o greşeală. „Dacă eu eram directorul unui ziar, nu aş fi dat pe cineva afară când acesta era plecat în concediu, ci i-aş fi comunicat personal“, a spus Hurezeanu.

Acesta a mai precizat că „autonomia redacţiei «Cotidianul»“ este garantată acum de Nistorescu. El a spus că nu vrea să mai facă nicio declaraţie până la şedinţa boardului de directori, în care se vor discuta deciziile lui Nistorescu de când a venit la conducerea „Cotidianul“.

 Referitor la strategia editorială pe care o va adopta în continuare, Nistorescu a fost destul de vag în explicaţii, spunând doar că „va avea mai puţine opinii şi mai multe informaţii“.

Vrea cenzură pe cotidianul.ro

Ieri, Cornel Nistorescu a dispus scoaterea de pe varianta online a ziarului „Cotidianul“ blogurile comentatorilor Ioan T. Morar şi Eugen Istodor, după ce aceştia au arătat susţinere faţă de Pătrăşconiu. Cu toate acestea, blogurile continuă să apară.   

Comentatorii de la ziar iau atitudine

După anunţul legat de concedierea lui Pătrăşconiu, mai mulţi editorialişti şi colegi de breaslă au reacţionat. Ioan T. Morar, care a anunţat duminica trecută că nu va mai publica materiale în „Cotidianul lui Nistorescu“, a postat pe blog poziţia sa.

„Mă solidarizez total cu Cristian Pătrăşconiu. Gestul concedierii sale este o mişelie! Protestez împotriva acestui gest discreţionar, ilogic şi antidemocratic!“.

Contactat de „Adevărul“, Morar a declarat că nu vrea să scrie sub conducerea „unui tip“ pe care nu îl apreciază, mai ales că are libertatea de a-şi alege unde şi ce anume să scrie. El a mai spus pe blog că „numirea lui Nistorescu la cârma ziarului este o greşeală a patronatului“. 

Şi editorialistul Eugen Istodor protestează tot pe blog: „Cotidianul renăscut de Caţavencu a murit!“. Comentatorul Cristian Teodorescu a declarat: „Ziarul pierde o semnătură care de câţiva ani buni înseamnă o parte din identitatea «Cotidianului»“.Reacţia lui Nistorescu va apărea în ziar

Revoltat de tot ce s-a întâmplat în ultimele zile la ziar, fostul caricaturist al „Cotidianul“, Devis Grebu, a cerut scoaterea de pe site a tuturor desenelor sale.

Fără a oferi explicaţii, jurnalistul Robert Turcescu a anunţat ieri că începând de astăzi nu va mai publica editorialul săptămânal din „Cotidianul“. Şi colaboratorul Liviu Antonesei a trimis ieri ultimul lui comentariu pentru publicarea în ziar.

De asemenea, Costin Ilie, redactor-şef la cotidianul.ro a declarat pentru „Adevărul“ că, dacă Nistorescu va ajunge să conducă şi site-ul publicaţiei, va renunţa la funcţia sa şi că „probabil“ va ocupa o altă poziţie în cadrul F5, divizia de new media a trustului.

Neînţelegerile dintre Ilie şi Nistorescu au apărut vineri, când noul director a cerut scoaterea de pe site a articolului despre prietenul său Petru Romoşan, în care era dezvăluită colaborarea sa cu Securitatea.

În zilele următoare, boardul va decide dacă site-ul cotidianul.ro va fi condus de Ilie sau de Nistorescu. Directorul „Cotidianul“ a anunţat ieri că va publica un răspuns la toate acuzaţiile şi comentariile care i se adresează, însă până la închiderea ediţiei acesta nu a apărut.

image
image

De mâine nu mai public editorialul săptămânal din «Cotidianul». Nu-mi cereţi explicaţii.

image


Robert Turcescu
jurnalist

image
image

Nu vreau să scriu sub conducerea unui tip pe care nu-l apreciez. Am libertatea de a-mi alege unde să scriu.

image


Ioan T. Morar
editorialist

image
image

Dacă eu eram directorul unui ziar, nu dădeam pe cineva afară atât timp cât e plecat în concediu.

image


Emil Hurezeanu
preşedinte Realitatea-Caţavencu

De unde a pornit scandalul

Neînţelegerile au început încă de vineri, ziua în care a fost anunţată numirea lui Cornel Nistorescu în funcţia de director al ziarului. Proaspătul şef a cerut, cu scandal, scoaterea de pe prima pagină a site-ului cotidianul.ro, dar şi de la publicare, a unui articol în care erau dezvăluite legăturile poetului şi editorului Petru Romoşan cu Securitatea.

Materialul a fost realizat de Mirela Corlăţan, care a publicat pe blogul personal înregistrări în care Romoşan o ameninţa pe jurnalistă că o va scoate din presă. Ieri, Corlăţan a postat pe blog o scrisoare deschisă adresată lui Sorin Ovidiu Vântu, patronul trustului,  în care spune că nu a încălcat dreptul la apărare al lui Romoşan. În aceeaşi scrisoare, Corlăţan îl susţine pe Cristian Pătrăşconiu, demis de Nistorescu. Ea a completat că pe lista de concedieri se mai află şi Theodor Baconski, Daniel Vighi şi Alin Fumurescu.

Carte de vizită

„Viaţa studenţească“ (1974-1980), „Scânteia tineretului“ (1980-1983) şi „Flacăra“ (din 1983-1989). În 1990 a lansat revista „Expres“, la care a fost director, dar în 1995, publicaţia s-a desfiinţat. În 1997, după demisia lui Ion Cristoiu, devine directorul ziarului „Evenimentul zilei“, până în 2004. În august 2009, Nistorescu devine directorul „Cotidianul“.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite